Vakula upozorava, stiže burna promjena vremena

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.8.2017. 10:22:14
Vakula upozorava, stiže burna promjena vremena

Foto: HRT

Svi koji su ovaj vikend namjeravali roštiljati, neka još danas iskoriste priliku, jer sutra uvjeti neće biti za tu prigodu, tvrdi glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula. Evo njegove prognoze:


Stiže nam još jedna promjena vremena - nagla i većinom žestoka, ponegdje vjerojatno i bez kapi, ali mjestimice može biti i bujičnih potoka. Pritom će sa subote na nedjelju doći do osjetnog pada temperature, a na Jadranu će biti i jake i olujne bure!

Ovise li vaše aktivnosti o vremenu, i ne želite da vam se planovi preokrenu, pozorno pratite sutrašnje DHMZ i HRT prognoze i upozorenja,

kako biste izbjegli neugodna iznenađenja, upozorio je prognostičar i stihoklepac Zoran Vakula.


Stiže nam promjena vremena, tijekom koje će biti i mjestimičnog nevremena, na Jadranu sutra i jake i olujne bure, ne samo na udare. Ciklona i fronte premjestit će se iznad Hrvatske i donijeti mnogima željenu kišu i osvježenje, a nekima, pak, nove nevolje.


Sutra će temperatura zraka ponegdje biti i za više od 10 °C niža nego danas. Nakon sunčanog prijepodneva bit će sve oblačnije, uz porast vjerojatnosti za kišu i grmljavinu, pa i mjestimično olujno nevrijeme, osobito u zapadnoj Slavoniji i Podravini, te još više u središnjoj Hrvatskoj. 


I u gorju i na sjevernom Jadranu će već prijepodne oblaka biti sve više, uskoro ponegdje vjerojatno i malo kiše, a kasnije i obilnijih pljuskova, grmljavine, posebice navečer i olujnog nevremena, uz jačanje bure. Moguće su i pijavice. 


Prema jugu još danas znatno mirnije, stabilnije, sunčanije i toplije uz često i oko 36 °C. Relativno će toplo gotovo posvuda biti i tijekom noći i jutra.


I dok će danas još mnogi, zbog vrućine i sparine trebati lepezu, već u noći na nedjelju i tijekom nedjelje brodice nek' budu na čvrstom vezu, posebice na sjevernom i srednjem Jadranu, kasnije i na južnom. Jaka, često i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje, a nevolje bi nekima mogli prouzročiti i neverini. Naravno, samo lokalni. Kiša nije sigurna u svim mjestima, ali pad temperature je, pa se, unatoč ponovno sunčanom početku novoga tjedna - neće prekinuti samo ovotjedni niz vrućih dana, nego vjerojatno i toplih noći, i to ponegdje nakon više od 2 mjeseca.


U unutrašnjosti će nedjeljno osvježenje biti još izraženije, pojačano sporadično umjerenim, pa i jakim vjetrom, a i kiša će biti i češća i većinom obilnija nego na Jadranu. Od ponedjeljka ponovno stabilnije - većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali uz temperaturu zraka nižu od prosječne ovog dijela kolovoza.

HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.4.2018. 20:45:31

Create Account