Valentinovo u slastičarni Martina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.2.2020. 12:46:11
Valentinovo u slastičarni Martina

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ova popularna sesvetska slastičarna baš na Valentinovo slavi rođendan i pripremila je posebne ljubavne slastice.



Slastičarna Martina vlasnika Darka Židaka koji je aktualni predsjednik Udruženja obrtnika Sesvete, upravo na Valentinovo slavi svoj 23. rođendan. Godine 1997. otvorena je slastičarna na Traškošćanskoj ulici, a potom je pet godina kasnije preseljena na današnju lokaciju u Zagrebačkoj ulici na Luci.  I ove je godine vrijedni kolektiv pripremio niz ljubavnih slastica, a posebno, kako kažu, zaljubljeni svojim partnerima vole poklanjati male čokoladne torte u obliku srca s crvenim srčekima na njoj i uz kakve ljubavne poruke ili bez njih. 


"Naravno imamo i niz drugih slastica koje se poklanjaju na Dan zaljubljenih, jer znamo da ljubav najbolje ide kroz želudac i to osobito ako u njega dolazi slatko", kazuje nam kroz osmjeh Darko Židak čija obitelj ima više od pola stoljetnu tradiciju. Još je njegov otac 1968 kao učeni slastičar otvorio obrt za izradu korneta, a današnje poduzeće Korneti židak opskrbljuje kornetima mnoge slastičare u Hrvatskoj, ali i po cijeloj srednjoj Europi.


"I mene je otac dao u sastičarski zanat, jedno sam vrijeme radio s njim.  Godine 1997. otvorili smo slastičarnu koja je dobila ime po mojoj kćeri koja je radila u administraciji firme dok nije otišla na porodiljni. Ovu slastičarnu gdje uz uobičajene slastičarske, imamo prave domaće prigorske kolače spravljene po originalnim recepturama, polako će naslijediti moj najstariji sin Josip, a tu radi i moja supruga Slavica. Ukupno imamo u pogonu 16 djelatnika", kazuje Židak pri tom ponosno ističući kako za sada djelatnici imaju 32 djece i dvoje unučadi, veli, bit će ih još.


A kakva bi to bila slastičarna bez limunade, potpuno prirodne i to još ponekad od domaćeg limuna. "Doista imam dobavljače iz doline Neretve gdje se uzgaja limun, ali na daleko premalim parcelama. Ja sam spreman taj limun platiti više od uvoznog, jer je višestruko kvalitetniji i kad ga god mogu nabaviti, radimo limunadu o njega i tad joj nema premca", nastavlja naš sugovornik dodajući da u nedostatku domaćeg nabavlja grčki ili španjolski limun. 


A o tijenkim gibanicama, štrudlinima, diganim gibanicama i ostalim domaćim kolačima da i ne trošimo previše riječi, jer okus se ne može opisati. Može se doživjeti isključivo probom. Stoga kad ste u prilici, navratite.


"Svim ljudima želim puno ljubavi", zaključuje mnogima nadaleko poznati Darko Židak kojeg povremeno gledatelji Jabuke TV mogu vidjeti i u emisiji Tihane Đurašin petkom navečer, ili povremeno slušati na Radio Sljemenu u emisiji Kajkavijana gdje promovira izvorni prigorski kajkavski jezik. 


Video: Darko Židak

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2022. 12:27:29

Create Account