Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.3.2019. 11:33:01
Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada (video)

Foto: HVZ

Stigla je sezona čišćenja poljoprivrednih površina, ujedno s njom i masovno spaljivanje biljnih ostataka po poljima. Zbog toga vatrogasci  i ove godine bilježe povećan broj požara otvorenog prostora kao i velik broj vatrogasnih intervencija.Vatrogasci su zapamtili posljednji dan mjeseca veljače kada su zabilježena 34 požara na otvorenom. Na navedenim požarima bilo je ukupno angažirano 170 vatrogasaca sa 46 vatrogasnih vozila dok opožarena površina iznosi više od 1200 hektara. 


A u ponedjeljak, 4. ožujka u 16:51 sati VOC grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Gorščici (Medvednica) iznad Čučerja. Požarom je bila zahvaćena šuma i nisko raslinje na površini od 9 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Vidovec, Čučerje, Dankovec i Kašina. Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.


Važno je znati:

vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. 

biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima

prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara

pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. 

ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja

osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi

apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad

sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).


KAZNENE ODREDBE


Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.


Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu.


Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.


MEDIJSKA KAMPANJA


Tijekom veljače i ožujka provodi će se medijska kampanja koja uključuje postavljanje jumbo plakata na 35 lokacija u svim županijama. Ujedno se i na programima HRT-a te radijskim postajama unutar HR MREŽE emitiraju radijski i TV spotovi koji upozoravaju na opasnosti kod spaljivanja biljnih ostataka. 


Video: HVZ

Vezane vijesti
Ažurirano: 5.10.2019. 23:17:02

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account