Veliki je petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2020. 8:41:37
Veliki je petak,  kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.

Foto: Pixabay

Danas je Veliki petak, dan kada se vjernici prema predajama, prisjećaju Isusove muke i smrti. Veliki petak slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za ljude. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.


Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!". Na to narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!". 


Naravno, ove godine zbog posebnih okolnosti sve će to biti promijenjeno, vjernici ne dolaze u crkve, a u Sesvetama će odabrani pojedinci nositi križ kroz veći dio župe kako bi ga vjernici sa svojih balkona i prozora, iz svojih dvorišta mogli vidjeti i pokloniti mu se bez približvanja.


Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane. Od obveze posta, ne i nemrsa još izuzete trudnice i teški bolesnici.


Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi, a posebno se ne radi ako se mora nešto tući primjerice čekićem i slično. Ne zvone crkvena zvona i sve protiče u mirnom i otužnom ambijentu. Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2021. 9:19:18

Hoćete li izaći na izbore?

Hoću i glasat ću
Neću izaći
Hoću, ali neću glasati, poništit ću listić
Izaći ću u birtiju, ne na izbore
Kakvi sad izbori?
Ovdje sam došao samo kliknuti
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account