(video) Kašinčanke otputovale na olimpijadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2017. 8:56:25
(video) Kašinčanke otputovale na olimpijadu

Foto: DVD Kašina

Članice natjecateljske ekipe DVD-a Kašina otputovale su jutros u austrijski Villach na 16. Vatrogasnu olimpijadu. 

Po prvi puta u povijesti Grad Zagreb ima svog predstavnika na Vatrogasnoj olimpijadi. Ta je čast odnosno zasluga pripala ženskoj A ekipi DVD-a Kašina. Poznato je već da su djevojke iz Kašine državne prvakinje, najbolje na mnogim natjecanjima u zadnje vrijeme i mogu se ravnopravno nositi s drugim najboljim svjetskim ekipama.  

Natjecanje se sastoji od suhe vatrogasne vježbe koja se pak sastoji od spajanja usisnog voda na agregat, te spajanja i razvlačenja 20 metarski B cijevi, a sve bi to trebalo završiti za manje od 38 ili 37 sekundi ako se želi u vrh. 

Potom se trči štafeta 8 x 50 metara. Od 8 etapa koje trče natjecatelji odnosno natjecateljice, na dvije etape su grede preko koje treba pretrčati u punoj brzini. Greda je 6 m dužine, 20 cm širine i 60 cm iznad zemlje, potom treba na sedmoj dionici u punom trku preskočiti ogradu visine 1,5 m visok, a na posljednjoj dionici je tunel dug 8m, 70 do 80 cm promjera i 15 cm izdignut od zemlje.

 Za što bolji rezultat treba se zaletjeti punom brzinom, jednostavno se baciti u njega i inercijom doći do kraja. U Hrvatskoj to najbolje radi "luda", kako joj kažu kolegice, a i njen trener, Martina Košec, a kako to izgleda pogledajte u kratkom videu. I nemojte to nikako isprobavati kod kuće, ako želite preživjeti.  

Nadajmo se da će djevojke iz Kašine  koje su u posljednjih godinu dana priprema za ovu olimpijadu odradile više od 200 treninga, doći na svoje i da će se golemi uloženi trud, proliven znoj i snažan motiv konačno naplatiti onako kako žele i kako zaslužuju, medaljom. 

Ekipu Kašine čine: Katarina Kašnar, Petra Bertović, Ivana Kenfelja, Daria Đurina, Kristina Kašnar, Ana Kašnar, Ines Lisak, 

Martina Košec, Monika Berulec, Marija Kenfelja i Matea Novak. Držimo palce i navijamo!



Za one koji žele dodatne informacije, a nisu upućeni  u Vatrogasnu olimpijadu:

Međunarodna zajednica vatrogasnih i spasilačkih službi od 1961. godine organizira međunarodna vatrogasna natjecanja, popularne vatrogasne olimpijade. Vatrogasne olimpijada su mjesto gdje vatrogasne reprezentacije država pokazuju svoja znanja i umijeća i tako pronose humanu poruku koji ima vatrogasni poziv. Nastup na vatrogasnoj olimpijada je iznimna čast za svakog natjecatelja.


Hrvatsko vatrogastvo sudjeluje na vatrogasnim olimpijadama od 1961. godine. Ugled našeg vatrogastva branili su mnogi natjecatelji i postignuti su značajni rezultati. Posebno priznanje za hrvatsko vatrogastvo je održavanje dviju vatrogasnih olimpijada na području Hrvatske, 1966. u Karlovcu i 2005. u Varaždinu. Vatrogasna se olimpijada održava svake četvrte godine. 

Hrvatsku vatrogasnu reprezentaciju čini 16 odjeljenja, a natječu se muške A i B ekipe, ženske A i B ekipe, profesionalci, A i B, mladež muški i mladež djevojke. "A" ekipe imaju do 30 godina, a u toj kategoriji uz Kašinu je i DVD Ribnica iz Zagrebačke županije. 

Dodajmo da jedini sudac s područja zagrebačke vatrogasne zajednice koji će suditi na olimpijadi je Stjepan Kenfelja, predsjednik DVD-a Kašina. On će suditi u kategoriji mladeži. Na olimpijadi će suditi ukupno 13 sudaca iz Hrvatske.  

Najviše ekipa u reprezentaciji je iz Zagrebačke županije, ukupno 5, slijedi Varaždinska županija s tri ekipe itd. 


Video: Prolazak Martine Košec kroz tunel na državnom natjecanju u Puli 2016.

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 9:44:07

Create Account