(Video) Vatrogasci gasili kapelicu na Lipi i okolnu šumu – vježba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.9.2017. 21:34:41
(Video) Vatrogasci gasili kapelicu na Lipi i okolnu šumu – vježba

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vatrogasci  kašinskog rajona na vježbi gasili su kapelicu na Lipi i okolnu šumu.


U maglovito današnje subotnje dopodne domar planinarskog doma na Lipi dojavljuje požar obližnje kapelice koji je već zahvatio dio okolne šume odnosno niskog raslinja. Stiže poziv vatrogascima. Gore mogu samo vatrogasna specijalna terenska vozila. I kreće se.


To je naravno scenarij mogućeg događaja za kojeg vjerujemo da se u stvarnosti neće zbiti, ali vatrogasci i na to, kao i na sve drugo moraju biti spremni. 


DVD Kašina kao stožerno društvo svoje okolice okupilo je na ovoj vježbi devet vatrogasnih društvana, no organizator i domaćin vježbe bio je DVD Planina Donja, a zapovjednik vježbe bio je zapovjednik DVD-a Planina Donja Miroslav Novosel. 


Na Lipu mogu jedino planinari i traktori, no vatrogasci su pokazali da se može i njihovim terenskim vozilima iako su napunjeni s nekoliko stotina litara vode.  


Na zamišljeno požarište stiglo je devet terenskih vozila s dvadesetak vatrogasaca iz DVD-ova Planina Donja i Gornja, Kašina Donja i Gornja, Vugrovec, Kučilovina, Blaguša, Moravče i Adamovec. 


Došavši na požarište vrlo brzo su vatrogasci pogasili požar na kapeli i okolnu šumu, a po završetku uspješne vježbe slikali su se ispred tog vjerskog objekta na najvišoj nadmorskoj visini sesvetskog područja. 


Vježba je trebala pokazati mogu li vatrogasci sa svojim vozilima stići i na tako teško dostupna mjesta kao što je Lipa, kamo niti jedan ušminkani cestovni terenac ne bi mogao doći. Prigodom najtežeg dijela, prolaska kroz klanac, bilo je i određenih oštećivanja vozila, no, to je rizik na koji vatrogasci moraju biti spremni.  


"Ako smo mogli na Lipu, to znači da možemo na svaku točku našeg, sesvetskog područja, ali i cijele Medvednice" rekao nam je zapovjednik vježbe Novosel koji je vježbu ocijenio izuzetno uspješnom. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 17.3.2024. 18:56:28

Create Account