(Video) Vrućine ubijaju i pse, posebno u autima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.6.2017. 17:35:09
(Video) Vrućine ubijaju i pse, posebno u autima

Foto:

Velika međunarodna udruga za zaštitu životinja sa sjedištem u Njemačkoj,PETA,  apelira na sve vlasnike životinja, da svoje pse nikada ne ostave u vozilu.

U većinu redakcija, pa tako i našu pristigao je apel PETE protiv zatvaranja pasa u automobile, posebice ljeti. Iako ovo nema izravne veze sa sesvetskim temama, na području sesveta vrlo je veliki broj ljubitelja životinja koji će, sigurni smo, podržati Petin apel kojeg prenosimo u cijelosti:

Smrtonosna klopka automobil: Točno za kalendarski početak ljeta očekuju se temperature više od 35 stupnjeva. Dok brojni ljudi uživaju u ljetnim temperaturama, za njihove životinjske prijatelje takve vrućine lako mogu predstavljati opasnost po život: Svake godine brojni psi u mukama ugibaju u vozilima, jer ih njihovi vlasnici „samo na trenutak“ ostavljaju u automobilu. Mnogi vlasnici pasa podcjenjuju opasnost ljetnih vrućina za njihove ljubimce – za koje onda često pomoć pristigne prekasno. PETA sada ponovo upozorava na smrtonosnu opasnost na visokim temperaturama i apelira na sve vlasnike pasa, da svoje životinje nikada ne ostave u automobilu.

„Tijekom ljeta temperature u vozilu brzo se popnu na razinu pećnice“, izjavljuje Dörte Röhl, veterinarka i stručna referentica za domaće životinje u udruženju PETA. „I parkiralište u sjeni i lagano otvoren prozor ne pomažu. Pse nikada ne smijete bez nadzora ostaviti u vozilu. Apeliramo na sve građane, da se u takvim situacijama umiješaju. Kada vlasnik psa nije na licu mjesta, treba odmah pozvati policiju.“

Samo nekoliko minuta provedenih na suncu dovoljno je da se parkiran automobil zagrije na temperaturu do 70 stupnjeva Celzijevih. Pošto psi imaju samo mali broj znojnih žljezdi i uglavnom se hlade dahtanjem, oni u vrućoj unutrašnjosti automobila brzo mogu doživjeti nepopravljiva oštećenja organa ili zastoj rada srca.

Ljudi, koji tijekom vrućeg dana otkriju psa u automobilu, trebaju brzo reagirati. Ako vlasnika vozila ne mogu pronaći, neizostavno moraju pozvati policiju. Ako se pas već nalazi u opasnosti po život – simptomi za to su teturanje, tamni jezik, staklene oči, pojačano dahtanje ili povraćanje – ljubitelji životinja trebaju razmotriti mogućnost razbijanja stakla. To pod određenim okolnostima može za sobom povlačiti pravne posljedice, koje su međutim mali problem u odnosu na smrt životinje. Udruženju PETA međutim nisu poznati slučajevi, u kojima su spasitelji životinja morali nositi pravne posljedice. Ako automobil stoji na parkiralištu ispred super marketa, moguće je preko razglasa dozvati vlasnika vozila – naravno samo onda, kada je životinja još izvan opasnosti.

Ako pas može biti oslobođen iz vozila, neophodno je odmah poduzeti mjere prve pomoći. I kada se stanje životinje uslijed pomoći naizgled poboljša, pas mora zbog mogućih posljedičnih oštećenja neizostavno biti pregledan od strane veterinara.

Lina van de Mars, moderatorica, bubnjarka i model za tetovaže, prikazuje u jednom šokantnom  PETA-Video snimku, što psi proživljavaju u ljetnim vrućinama u vozilu.

Za one koji žele kontakt:

Denis Schimmelpfennig, +49 711 860591-528, DenisS@peta.de

Udruženje PETA Deutschland e.V., sa više od milijun osoba koje pružaju potporu, predstavlja najveću organizaciju za prava životinja u zemlji i zalaže se kroz otkrivanje mučenja životinja, informiranje javnosti i promjene načina života za to da se svakoj životinji omogući bolji život.


Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.2.2024. 10:31:26

Create Account