Vijećnička pitanja i poneki odgovor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.1.2018. 8:41:04
Vijećnička pitanja i poneki odgovor

Foto: Ilustracija

U 2017. godini smo od jeseni našim intenzivnijem početkom praćenja sjednica Vijeća gradske četvrti Sesveta, zabilježili niz zanimljivih vijećničkih pitanja od kojih smo izdvojili tek nekoliko.


Na kraju svake sjednice sesvetskog Vijeća pod točnom razno, Vijećnici imaju pravo postavljati pitanja ili debatirati o temama kojima žele, a uglavnom i većinom se tu radi o vrlo lokalnim temama vezanim uz naselja kojima pojedini vijećnik (ca) gravitira. 


Tako je primjerice Damir Kostanjski postavio pitanje, odnosno potom i apelirao da se intenzivira zahtjev prema gradskim službama za postavljanje nadstrešnica na području Dumovca. Po njegovoj reakciji, ali i reakciji čelnika Vijeća, čini se da nije riječ samo o Dumovcu, nego i na mnogo drugih lokacija na području Sesveta još uvijek na pojedinim stanicama nema nadstrešnica i, kako je rečeno, čini se da će gradska četvrt Sesvete sama iz svojih sredstava trebati rješavati spomenuta pitanja, jer, kako smo čuli, oslanjajući se na Grad ili ZET, nećemo ništa dobiti.


Željko Blažinović je pak zatražio osvjetljenje spoja Bistričke i Kašinske ulice koje je, kako tvrdi, noću u potpunom mraku što nije sigurno za promet. Odgovoreno mu je kako o takvim stvarima odlučuje prometna komisija odgovarajućeg gradskog ureda, no sesvetske stručne službe uputit će zahtjev za rješavanje tog pitanja.


Martko Galić založio se pak za plinofikaciju prigorskih naselja u dijelovima gdje ona još nije provedena. Odgovoreno je da će nakon završetka radova Plinare na području Brestja, zatražiti dovovođenje plina do svih koji to žele. Naime, prije početka plinofikacije određene ulice ili dijela naselja, Plinara provodi anketu o zainteresiranosti mještana za priključak na plin, pa ukoliko postoji ekonomski interes, tada započinju i radovi. Doznajemo da bi kroz zimu mogli biti napravljeni projekti nakon provedene ankete, a potom krajem proljeća bi se moglo krenuti i sa samim radovima. 


Više vijećnika postavljalo je pitanje, predlagalo i komentiralo nužnu izgradnju kružnog toka ili nekog drugog načina usporenja prometa kroz središte Soblinca. Naime, u samom križanju nalazi se autobusna stanica koju velikom većinom koriste učenici, bilo soblinečke osnovne škole, bilo srednjoškolci. Znakovima je kroz križanje koje je u neposrednoj blizini škole brzina ograničena na 40 km/sat, kao i u zoni škole, no dobro znademo koliko su Hrvati savjesni i kulturni vozači i kako poštuju prometne propise (svaka čast na žalost rijetkim izuzecima).  Vodstvo Sesveta nastojat će intervenirati kod mjerodavnih službi da se pokrene postupak rješenja prometa u Soblincu, a stručnjaci odnosno  politika, vidjet će hoće li se u konačnici graditi skuplja, ali po živote građana i osobito djece, sigurnija verzija, a to je kružni tok, ili neki jeftiniji način smirivanja prometa (kamere?). 


A upravo je kamere zatražila vijećnica Maja Buljubašić u svrhu smirivanja prometa, tvrdeći da glavnom prometnicom kroz Sesvetski Kraljevec, a osobito u zonama škola, dio vozača juri prevelikim brzinama što ugrožava ponajviše školarce. Smatra da bi kamere (kao primjerice ona u Žerjavincu) itekako mogle utjecati na smirivanje prometa, a ujedno time i na povećanje prometne sigurnosti.


Bilo je i niz raznovrsnih pitanja vezanih uz domove u mjesnim odborima, nogostupe, javnu rasvjetu, vodovod, također jedno vrlo važno pitanje prometa kroz Sesvetsku Sopnicu koju mnogi zbog gužve u sedištu Sesveta koriste kao prečicu, a koja, pokazuje se u zadnje vrijeme, više i nije prečica, samo mještanima zagorčava život. Vijećnici su tražili i postavljanje natpisa ploča kod onih naselja koja nisu time označena, a pitalo se i što je s budućim sesvetskim nogometnim stadionom. Čuli smo na vijeću tvrdnju da na tom dijelu nisu čisti imovinsko pravni odnosi, a s druge strane da građevinska dozvola ne bi mogla biti izdana bez prethodnog rješenja tog problema. Tko je u pravu moguće će se još vidjeti i čuti. 

Već za dva – tri tjedna odnosno najkasnije dokraja siječnja sesvetski članovi Vijeća imat će priliku za nova pitanja i nove rapsrave.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account