Viziri za liječnike printaju se i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.3.2020. 17:04:38
Viziri za liječnike printaju se i u Sesvetama

Foto: KBC Split

Članovi udruge ZIPS udružili su snage sa sesvetskom tvrtkom CogwheelWorkshop i pridružili se cijelohrvatskoj akciji izrade zaštitinih vizira za liječnike.



U aktualnoj situaciji oko korona virusa u trenutku kad cijeloj Europi strašno nedostaju sva zaštitna sredstva, započela je zajednička akcija izrade u Hrvatskoj zaštitinih vizira za medicinsko osoblje, naše heroje na prvoj crti obrane od ove virusne pošasti. 


U akciju koju je pokrenuo Hrvatski studentski zbor angažiranja svih u Hrvatskoj koji posjeduju 3D printere za izradu nosača vizira, do sad je uključeno 200 printera, a s pet printera uključili su se udruga Zelene i plave Sesvete zajedničkim snagama s poduzećem CogwheelWorkshop iz Sesveta. 


Proizvode se plastični nosači za stakloplastiku što zajedno čini vizir potreban medicinskom osoblju kako bi spriječio izravno prskanje aerosola iz nečijih ustiju prema licu medicinskog osoblja. Iako postoje maske, vizir sprječava izravno upućivanje kapljične maglice prema licu i očima medicinara (bilo liječnika ili sestre).


Još je jedna sesvetska tvrtka dala značajan doprinos ovoj akciji, poduzeće Sliško iz Lužana koje je doniralo značajne količine fiberglasa za izradu vizira. Od tog fiberglasa i isprintanih plastičnih nosača bit će izrađena ova zaštitna sredstva prijeko potrebna našim medicinarima. Naravno, da svi u ovom lancu daju donacije u materijalu i svoj posao rade potpuno volonterski.



Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account