Vrhunac toplinskog vala stiže za vikend

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2017. 18:58:31
Vrhunac toplinskog vala stiže za vikend

Foto: Sesvetska fontana ispred ureda za katastar, Sesvete danas, Borko Samec

Prvi toplinski val već je zahvatio našu zemlju, a vrhunac će biti tijekom vikenda, javljaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. DHMZ je zasad izdao narančasto upozorenje za vručine, no u nedjelju bi se mogao oglasiti i crveni alarm.


U nedjelju se očekuje vrhunac toplinskog udara, što znači da će opasnost zbog vrućina biti velika. Stoga je važno prevenirati moguće štetne posljedice, rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo "Doktor Andrija Štampar" Marina Polić-Vižintin, naglasivši da je potrebno rashladiti dom u kojem se stanuje i to najbolje noću, da se stan dobro prozrači dok su temperature niže. Iza toga treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, te staviti zavjese.

Isto tako, što je jako važno je da se ljudi klone vrućine, a najbolje je izbjegavati izlaske između 10 i 17 sati te nikako ne ostavljati djecu i životinje u pregrijanim automobilima bez nadzora. Da bismo snizili temperaturu tijela preporučuje se tuširati mlakom vodom ili stavljati hladne obloge na tijelo, istaknula je Polić-Vižintin.

A ako u udarno vrijeme ipak morate biti vani, da biste izbjegli moguću glavobolju, nesvjesticu, osjećaj slabosti i mučninu važno je biti na oprezu. Odjeća mora biti prozračna i svjetlijih boja, dobro je imati pokrivalo za glavu u vidu šešira sa širokim obodom i sunčane naočale. Potrebno je unositi veću količinu tekućine od uobičajene, što bi značilo od jedne i pol do dvije litre dnevno, naglasio je voditelj smjene Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu Darko Sinjeri.

S obzirom da se ljeti pojačano znojimo te kroz kožu izlučujemo elektrolite kao što su natrij i kalij, Sinjeri preporučuje piti vodu s mineralnom soli ili pomiješati pola žlice kuhinjske soli s litrom do dvije tekućine te mješavinu polako piti tijekom dana. Kako ne bi došlo do dehidracije važno je u organizam unositi tekućinu čak i kad nismo žedni, te izbjegavati konzumaciju alkohola, kofeina, šećera i teške hrane.

A osvježenje možemo potražiti i u jedinoj sesvetskoj fontani ispred ulaza u katastar.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.6.2021. 15:08:30

Create Account