Vrlo dobar odaziv Sesvećana na davanje krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.10.2017. 9:10:36
Vrlo dobar odaziv Sesvećana na davanje krvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jučer je u organizaciji sesvetskog Crvenog križa održana vrlo uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.


Na akciju se odazvalo 80 građana od kojih je prikupljena 61 doza krvi, a na žalost, 19 građana je iz zdravstvenih razloga, najčešće zbog preniske razine željeza u krvi ili nepravilnog tlaka odbijeno. Ono što posebno raduje jest to da je akciji pristupilo osmero novih darovatelja koji su prvi puta došli dati krv, a to je za jednu akciju davanja krvi u Sesvetama prilično velika brojka. Ovime je hunama porodica sesvetskih dobrovoljnih darovatelja krvi povećana i obnovljena s mladim snagama za koje se nadamo da će odstati vjerni sesvetskom davalaštvu krvi.


No, dijelu sesvetskih dobrovoljnih darovatelja krvi jednostavno ne odgovara termin u kojem se akcija odvija, isto tako smatraju da je prekratko vrijeme samog trajanja akcije. Zbog toga dio sesvetskih darovatelja odlazi davati krv na druge lokacije u kojima se akcije odvijaju. Svjesni su toga dobro i u sesvetskom Crvenom križu. Na žalost, vodstvo sesvetskog Crvenog križa vrlo malo tu  može nešto učiniti. 


Kao i u mnogim drugim stvarima tu smo uskračeni za samostalnost, obzirom da sesvetski Crveni križ nije već dugo, kao nekada samostalna organizacija nego tek dio gradskog društva Crvenog križa iz Zagreba. Stoga se u Sesvetama malo toga može odlučiti, pa čak im iz grada stižu i sokovi odnosno crno vino za darivatelje na akciji, jer ne mogu odnosno ne smiju to sami nabavljati. Obzirom na veliku tromost takvog sustava gradskog Crvenog križa i počesto nerazumijevanje za neke lokalne specifičnosti, nije čudo što se i ovakve akcije ne mogu optimizirati kako bi upotpunosti bile prema željama i potrebama lokalnog stanovništva, u ovom slučaju sesvetskih dorovoljnih darovatelja krvi.


U svakom slučaju, kako god bilo, tajnik sesvetskog Crvenog križa Željko Turčić zahvaljuje svima na odazivu, a posebno mladim darovateljima uz nadu da nastave davati krv u Sesvetama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account