Vugrovčan najbolji hajdukov i vjerojatno najbolji hrvatski nogometaš svih vremena

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.2.2020. 16:48:33
Vugrovčan najbolji hajdukov i vjerojatno najbolji hrvatski nogometaš svih vremena

Foto: Bernard Bajo Vukas fb

Vjerojatno ima i autohtonih Prigoraca, a kamo li ne doseljenika koji ne znaju da je legendarni Bernard Bajdo Vukas bio rođeni Vugrovčan.



Povod ovom članku svakako jest izbor najboljeg hajdukovog igrača svih vremena koji je taj naš legendarni i jedan od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova upriličio povodom proslave svog 109. rođendana. 


Mnoga velika imena našeg nogometa igrali su i proslavili "Majstora s mora", a među njima jedan od najvećih je bio Bernard Bajdo Vukas. Nakon izbora portala Index u kojem su sudjelovali mnogi navijači i drugi zaljubljenici u nogomet, upravo je Bajdo proglašen najboljim svih vremena.  Međutim, malo tko zna da je Bernard Vukas s naglaskom prezimena na drugom samoglasniku rođen u Vugrovcu u zaselku Vukasi koji i dan danas postoji  gdje i dan danas mnoge obitelji nose to prezime.


Od najmlađih dana iznimno talentiran, "naganjao" je loptu po teniskom terenu pokraj vugrovečkog dvorca Ružić podno planinarskog doma i tu stekao prve vještine vođenja i pucanja lopte nogom, a potom i u Zagrebu.  Često puta ga je jedan od najvećih  hrvatskih novinarskih sportskih legendi, nažalost već pokojni, također Vugrovčan Tomislav Židak spominjao u svojim napisima i javnim obraćanjima. Jednom je tako Židak, zakleti dinamovac, za Slobodnu Dalmaciju  napisao:


"I dandanas se osjećam “ka pizda”, jer nisam napisao tekst Zdravku Reiću za Hajdukovu monografiju. A trebao sam napisati kako sam rođen u susjedstvu Bernarda Vukasa u Vugrovcu, Bajde Vukasa koji je možda bio i najveći Hajdukov igrač. Ti Vukasi su bili fini, mirni ljudi, Prigorci koji su, kao i ostali, radili u “Sljemenu” i pili nepodnošljivi kiseliš, nisu se čak ni parničili i sudili kao “muži” iz ostalih zaselaka, i sve je s njima bilo u redu dok im niste spomenuli Hajduka! Tada bi vrag ušao u njih, za svog Bajdu bili su spremni isukati kolac i zamahnuti sjekirom".


Spletom okolnosti predstavnici Hajduka uočili su "tog malog" koji je igrao za gradske klubove i doveli u Split, a ostalo je povijest.  


Bernard Bajdo Vukas rođen je 1. svibnja 1927. u Vugrovcu (Vukasi), a preminuo 4. travnja 1983. u Zagrebu.

Sesvećani mogu biti ponosni što je upravo najbolji igrač Hajduka i Hrvatske u cijelosti naše gore list.  

 


Create Account