Vugrovečka crkva i župni dvor opasni za život

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.3.2020. 12:32:39
Vugrovečka crkva i župni dvor opasni za život

Foto: INTRADOS PROJEKT Hrvoje Podnar

Izvid statičara dao je nakon velikog potresa očekivani nalaz.



Objavljujemo službeni nalaz statičara, ovlaštenog inženjera građevinarstva Hrvoja Podnara.



Izvještaj s očevida:

"Na crkvi su nedavno završeni radovi na uređenju vanjskog pročelja. Također je izvedena nova lukovica na zvoniku. U velikom potresu 22. ožujka 2020. došlo je do značajnog oštećenja zidane konstrukcije. Na vanjskom pročelju ima nekoliko pukotina koje su praktično po cijeloj visini zida. Na zvoniku oko prozora vidljive su karakteristične kose pukotine na svim stranama. Na sakristiji se također vidi nekoliko jasnih oštećenja s vanjske strane.


U unutrašnjosti crkve, svi svodovi su također sa značajnim oštećenjima. Na križnim je svodovima su jasno vidljive tjemene pukotine, i svodovi izgledaju nestabilno. Svod i zidovi u prizemlju sakristije, također imaju značajnih pukotina, a stanje na katu je vjerojatno još lošije, ali zbog mnoštvo unušenog materijala na stubištu, i zbog sigurnosti, nije pregledavano.


Crkva je u potresu značajno oštećena, i svakako opasna za boravak. U slučaju novog jačeg potresa, velika je mogućnost urušavanja pojedinih dijelova zidane konstrukcije. Neophodna je konstruktivna sanacija cijele crkve".


Statičar je nakon očevida zalijepio na crkvena vrata crvenu obavijest s upozorenjem o opasnosti, kao i na vrata župnog dvora žutu obavijest s upozorenjem.


"Na župnom dvoru urušio se dimnjak oštećen je krov, ima mnogo pukotina i može se ući na vlastitu odgovornost, ali nije siguran za dulji boravak, pogotovo ne kroz noć za spavanje", rekao nam je vugrovečki župnik vlč Filip Lucić.





Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account