Za područje Zagreba izdano metereološko upozorenje 3. stupnja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2018. 14:33:43
Za područje Zagreba izdano metereološko upozorenje 3. stupnja

Foto: ESTOFEX izdao upozorenje trećeg najvišeg stupnja za dijelove Hrvatske i Slovenije zbog velike tuče i olujnog vjetra, izvor: Estofex.org, prenosi neverin.hr

Prvi puta ove godine izdan najviši, treći stupanj opasnost od nevremena za dijelove Hrvatske i Slovenije, a upravo se šire područje Zagreba nalazi u najvišem trećem stupnju upozorenja, javlja metereološki portal Neverin.hr



U skladu s jučerašnjom najavom, približavanje plitke ciklone i njezino premještanje preko Hrvatske donijelo je već jutros dodatnu destabilizaciju vremena. Kao na što su to ukazivali prognostički modeli, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u jutarnjim satima istarski poluotok.


Shelf cloud snimljen jutros u 6.20h kod Umaga, foto: Maja Kraljik



Prema pisanju ESTOFEX-a, treća razina izdana je za Sloveniju i sjevernu Hrvatsku prvenstveno zbog moguće velike tuče i olujnih udara vjetra uslijed grmljavinskih nevremena.


Za ostatak Hrvatske izdana je razina 2, koja daje nešto manju vjerojatnost ostvarenja prognoze iz razine 3, ali dodatno napominju da se očekuju veće količine kiše u kraćem vremenskom razdoblju. Za područje Jadrana razina 2 izdana je i zbog mogućnost za tornado (pijavice).


Ne znamo je li jučerašnje nevrijeme na području sjeverozapadnog Sesvetskog prigorja prethodnica toga, ali nešto slično večeras i noćas, kažu metereolozi, moguće je na cjelokupnom području navedenom u metereološkom upozorenju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 17:01:29

Create Account