Zanimljiva izvedba natkrivanja pozornice u Kašini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2020. 13:11:31
Zanimljiva izvedba natkrivanja pozornice u Kašini

Foto: Sesvete danas

Nakon natkrivanja dijela pozornice u Kašini, mediji su se raspisali o 150 tisuća kuna vrijednim radovima, no bit je potpuno drugačija.




Mediji su se raspisali o 150 tisuća kuna vrijednim radovima natkrivanja pozornice u Kašini s fokusom na cijeni izvedbe što uopće ne bi trebao biti bit problema, nego nešto posve drugo. Radovi izvedbe masivne i robusne željezno-limene konstrukcije velikih dimenzija, moguće doista toliko realno i koštaju, nismo stručnjaci, no problem bi trebao ovoga puta biti negdje drugdje, a ne u cijeni. 


Prije svega pitali bismo se tko je projektant takve vizualno inovativne građevine podno koje bi se trebao izvoditi kulturno - umjetnički program. Na stranu sad ironija, ali doista ovaj vizualno neuspjeli pokušaj izvedbe natkrivanja pozornice vjerojatno je ustupljen konstruktoru tvorničkih hala, a ne namijeni kojoj bi trebalo služiti. K tome još dodajmo da je vrlo ružna građevina (subjektivno rečeno), izvedena tek na malo više od polovice postojeće betonske pozornice koja je svojedobno izvedena uredno, ali bez potrebnih papira i suglasnosti i od tu kreće problem.


Projektant, ma kako god projektirajući ovu garažu, nemaštovit bio, nije htio ući u tuđi teritorij, nego je poštivao pravo vlasništva Grada Zagreba. Naime, dio pozornice je na crkvenom posjedu, pa je i od tud bio problem. Stoga konstrukcija nije razvučena, kako bi se očekivalo, preko cijele pozornice, nego samo do granice vlasništva Grada Zagreba. Da je konstrukcijom pozornica odmah u cijelosti bila natkrivena, zacijelo nitko ne bi postavljao nikakvo pitanje, niti bi ikoga zanimala cijena izvedbe. 


Imajući na umu da postoji niz izvrsnih izvedbi natkrivanja vanjskih pozornica s daleko primjerenijom vizurom, pitamo se, što se uopće htjelo postići zatvarajući prostor pozornice s tri bočne strane i korovom od lima, jer osim samog vizuala, to je najgora moguća varijanta za akustiku, a za očekivati je da će se na pozornici najviše svirati i pjevati. 


Naravno, da se išlo raditi prema svim pravilima struke za aktustično i vizualno bolje i ljepše natkrivanje, to bi tada koštalo milijune, a ne sto i nešto tisuća nad čime se sad ljudi snebivaju.


No, čini se da nitko ne očekuje u Kašini ostvarenje jednog takvog projekta, pa je stoga, vjerojatno metalna garaža najprimjerenija. Ipak malo je uska. Ali navodno da je sada već sve dogovoreno s crkvom, te da se nadstrešnica može proširiti na cjelokupni prostor pozornice. Ne znamo ovoga trenutka kada će to biti, kao što se zbog mnogih drugih stvari za sada ne zna, kad će se slijedeći puta pozornica pokraj društvenog doma uz koji su dograđeni pomoćni objekti koji još nisu legalizirani, ponovo koristiti za glazbu, pjesmu i ples. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2023. 11:53:07

Create Account