Završava planinarska škola HPD-a LIpa

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 10.6.2019. 17:07:18
Završava planinarska škola HPD-a LIpa

Foto: HPD Lipa

Dvadesetak polaznika Lipine planinarske škole nakon teoretske nastave praktični dio imali na Srednjem Velebitu.



Nakon gotovo dva i pol  mjeseca održavanja III. Opće planinarske škole HPD „Lipa“ ovaj je vikend za školarce održan završni dvodnevni izlet na Velebit.  Prigoda je to bila da kroz predavanja i kraće vježbe naučena temeljna znanja i vještine iz planinarstva i boravka u prirodi primjene na prekrasnom Srednjem Velebitu, na području Baških Oštarija. Uz dvadesetak polaznika planinarske škole na izletu je bilo i desetak već iskusnih planinara i vodiča.


 Lijepo vrijeme omogućilo je izvršenje zacrtanog programa, turom koja je imala značajke dugog pješačenja (trekking) i planinarenja (hiking). Prvi dan se hodalo dijelom trase planinarskog puta „Velebno“  i Velebitskog planinarskog puta od Baških Oštarija (912 m) prema Velikom Sadikovcu (1286 m) i Malom Sadikovcu (1280 m), te preko Jurkove doline do lijepe travnate zaravni s pogledom na more gdje je smješteno skloništa Ždrilo (1000 m), jedno od najljepših skloništa na Velebitu. Tamo su prenoćili u šatorima i uživali u  zvjezdanom velebitskom nebu. 


Nedjelja je obuhvaćala turu od skloništa Ždrilo preko Piskovite kosice na Sladovaču i do  Baških Oštarija. Pri tome je dio planinara upoznao čari, među planinarima pomalo „mitskog“, Raminog korita (najočuvanija i najveća bukova prašuma u Hrvatskoj). Iako je ovo bilo naporno dvodnevno planinarenje, ostao je ponos na odrađenu turu i znanja koja su pri tome dobili.


Slijedeću subotu, u planinarskom domu na Lipi su pismeni, završni ispiti školaca, dok je u nedjelju, u sklopu  DANA LIPE završetak ovogodišnje  Opće planinarske škole HPD „Lipa“ i podjela svjedodžbi.


Mapa trase hodanja Lipine planinarske škole:



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account