Zbog velikog broja nesreća policija apelira - vozite u skladu s uvjetima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2018. 15:58:03
Zbog velikog  broja nesreća policija apelira - vozite u skladu s uvjetima

Foto: Ilustracija

Ledena kiša koja se smrzava na tlu uzrokujući poledicu izazvala je tijekom noći i jutra veliki broj prometnih nesreća. Zagrebačka policija je odmah reagirala i zamolila sve javne medije da prenesu apel vozačima - vozite u skladu s uvjetima na cesti koristeći zimsku opremu.


S obzirom na trenutne, nepovoljne vremenske uvjete i mogućnost pojave kiše koja se smrzava na tlu te snijega, a samim time i očekivane poteškoće u odvijanju prometa, molimo  Vas da putem medija upozorite vozače da se pridržavaju vožnje u zimskih uvjeta na cestama odlukom je propisana obavezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta godine a  kako bi se vozači što bolje pripremili i prilagodili vožnji u zimskim uvjetima željeli bi istaknuti neke osnovne zakonske činjenice koje reguliraju vožnju u zimskim uvjetima.

  Prema odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj zimske dionice suautocesta A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 iA6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. Dakle, pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji (Maslenica - Vrgorac) i Istarski ipsilon. U zimske dionice državnih i županijskih cesta ulazi 1523,3 km. Kao kod autocesta, zimske dionice nisu prometnice uz obalu.Primjerice, zimska dionica državne ceste D1 je od G.P. Macelj do Knina, dok od Knina do Splita zimska oprema nije obvezna prema datumu. Svakako, treba naglasiti da je i dalje na svim cestama zimska oprema obvezna ako vladaju zimski uvjeti, odnosno kolnik je prekriven snijegom ili je na njemu poledica.


Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet:


1. vozilima na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.


Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete istanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske,pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.



ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA NN 193/08


Članak 193.

(1) Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

(2) Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obvezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim cestama zimski uvjeti.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

(5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(6) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.8.2022. 15:34:37

Create Account