Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.6.2018. 17:27:05
Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U godini kulturne baštine 2018. u Gimnaziji Sesvete danas  prije podne otvorena je izložba pod nazivom Zlatne niti od Sesveta do PrvostolniceŠkolska knjižničarka profesorica Ruža Jozić u suradnji s profesoricama Sonjom Batinić i Inom Jozić, postavila je izložbu učeničkih radova Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice.  Radi se o učeničkom istraživanju povijesti Prigorja  kroz prenošenja spoznaja njihovih impresijama na papir u vidu slike.


„Ideju za ovaj projekt zapravo smo dobili u Muzeju Prigorja u Sesvetama na izložbi koja povezuje vugrovečki štikarski zlatovez i zagrebački Kaptol u priči o vugrovečkom vezu koji je stoljećima ukrašavao misnice i ostale značajnije odjevne predmete korištene u obredima“, rekla je uz ostalo profesorica Jozić otvarajući izložbu.


Učenici su prve spoznaje o toj temi dobili upravo u sesvetskom muzeju, a potom ih je njihova knjižničarka odvela i u riznicu zagrebačke katedrale gdje su dobili mnoge dodatne informacije i spoznaje koje su upotrijebili u svom kasnijem umjetničkom izražavanju. 


Nakon svega toga nastala je jedna zanimljiva izložba gdje su učenici u zahtjevnoj tehnici tuša radili svoje slike, a koja je bila postavljena i u predvorju Sveučilišne knjižnice gdje je trebala biti samo jedan dan, ali pošto im se jako svidjela, zatražili su da ostane još malo i bila je tamo osam dana.


„Sve je to, cijeli taj projekt dio nastavnog plana za ovu školsku godinu i drago mi je da je ostvaren onako kako smo ga zamislili, pri čemu moram zahvaliti mojim kolegama iz škole,  našem muzeju i osobito kustosici  kaptolske riznice časnoj sestri Lini Plukavec„, dodala je profesorica Jozić.


Uvodno je sve nazočne pozdravio ravnatelj škole Slavko Ivanković. Otvorenju su nazočili kustosica riznice zagrebačke katedrale Lina Plukavec, svečenik iz katedrale vlč. Anđelko Katanec, predstavnice Muzeja Prigorje, ravnateljica Morena Želle, Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar, ravnateljica GŠ Zlatka Grgoševića Ljerka Pašalić, te mnogi drugi.


Izložba je postavljena u čast Dana Grada Zagreba, a učenici koji su stvorili ovu izložbu su: Roko Jurić, Lucija Maškarin, Viktorija Genzić, Dora Kovačić, Magdalena Hegedić, Marta Marinić, Katarina Toljan, Karlo Kamenar, Laura Vrabec, Kristijan Kunek, Ines Ognjenčić, Sara Cajner, Jana Plazanić, Stella Petek, Josipa Berić, Mia Brkić, Mateja Perko, Mia Marčinko, Patricija Semijalac i Lucija Ivok. 


„Ovo je školska ustanova koja je, kao što bi i škole trebale biti, otvorena javnosti i pozivam sve naše sugrađane da nas posjete, slobodno dođu u našu školu i razgledaju ovu izložbu, jer doista imaju što vidjeti“, zaključio je ravnatelj Ivanković.Vezane vijesti
Ažurirano: 10.5.2019. 10:35:09

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account