Akcija, arhetipovi i meandriranje Ninoslave Počuče u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2021. 12:41:06
Početak: 06.12.2021. 18:00
Akcija, arhetipovi i meandriranje Ninoslave Počuče u Galeriji Oblok

Foto: Galerija Oblok

Ninoslava Počuča predstavlja se publici Izložbom radova u kombiniranoj tehnici: Akcija, arhetipovi i meandriranje u Galeriji Oblok ovog ponedjeljka.Izložbu Akcija, arhetipovi i meandriranje čine tri cjeline. Serija Akcija nastala je tehnikom koja je specifična za akcijsko slikarstvo, jedan od pravaca apstraktnog ekspresionizma koji odlikuju spontani, intuitivni, nagli pokreti kistom i neograničenost tradicionalnim estetskim i društvenim vrijednostima. Čini ju jedanaest slika i jedan diptih. 


Serija Arhetipovi obuhvaća šest slika kojima autorica odaje počast švicarskom psihoanalitičaru C. G. Jungu koji arhetipove definira kao urođene, nesvjesne oblike razumijevanja koji upravljaju našom percepcijom. Ciklus Meandriranje obuhvaća četrnaest numeriranih likovnih prikaza meandara, oslikanih akrilom na platnu. Radi se o kompozicijama različito obojanih polja, s maksimalno šest boja po slici. Neki meandri oslikani su intenzivnim kontrastnim bojama u ponekad naoko nespojivim kombinacijama. Ciklus je posvećen autoričinoj majci Mirjani, nekad vrsnoj stručnjakinji za vode u Hrvatskoj. Za razliku od njezinih drugih radova kod kojih doslovce prolijeva boju po platnu ili radi nagle i oštre poteze kistom u polokovskom stilu, Meandriranje odlikuje sasvim drugačiji stil kojim dominiraju urednost, pedantnost i jasnoća obrisa. 


Ninoslava Počuča rođena je 1978. godine. Stekla je akademski stupanj doktorice znanosti na polju filologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te akademski stupanj magistre na odjelu međunarodnog novinarstva na sveučilištu Westminster u Londonu, kao i akademski stupanj diplomirane komunikologinje na Richmondu, Američkom međunarodnom sveučilištu u Londonu. Zaposlena je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Godine 2020. postala je članicom Hrvatskog društva likovnih umjetnika.  


Izložba se može razgledati u uredovno vrijeme Galerije Oblok do 10. prosinca.Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2024. 12:52:05

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account