Corpus Femininum, Izložba Dimitrija Popovića u galeriji Zelenih i plavih Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2022. 9:39:01
Početak: 17.11.2022. 19:00
Corpus Femininum, Izložba Dimitrija Popovića u galeriji Zelenih i plavih Sesveta

Foto: Darko Bavoljak

Privremeno izgnan iz svog prostora do završetka rekonstrukcije, Muzej Prigorja priređuje u Galeriji ZIPS  izložbu slika Dimitrija Popovića.


Naš likovni velikan, Dimitrije Popović koji je svojedobno izlagao s legendarnim Salvadorom Dalijem i drugim velikanima svjetskog slikarstva, izlaže svoja djela na izložbi Corpus Femininum. Organizator izložbe Muzej Prigorja morao je privremeno iseliti iz svog prostora radi cjelovite konstrukcijske obnove zgrade, pa će tako u narednih barem pola godine svoje izložbe imati u izložbenom prostoru Zelenih i plavih Sesveta u Kelekovoj 2.



Otvorenje je u četvrtak, 17. studenoga u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 5 prosinca i dostupna je za razgledavanje  radnim danom od 9 do 19 sati. 


O izložbi Sanda Stanaćev Bajzek:

Žena kao najpotentnije i najljepše inspirativno polazište likovne umjetnosti u djelu Dimitrija Popovića našla je svoje utočište u svojoj stvarnoj i mitskoj dimenziji. Njeno biće i tijelo kao neiscrpan motiv, njena historijska i mitska sudbina kao tema, predstavljaju se novom izložbom koja objedinjuje gotovo sve Dimitrijeve cikluse posvećene ženi. Prikazujući je kao nesagledivo slojevito i složeno biće, kao svojevrstan mit. Mit koji slavi Dimitrijeva slika, kroz raznovrsnost stvarnih i mitskih ženskih persona od Meduze i Medeje, Salome i Magdalene preko Gioconde do Marilyn Monroe i Vesne Parun. Ne pokušavajući razjasniti taj mit, već ga potvrđujući kao trajni kreativni stimulans u raznovrsnosti njegovih stilskih, tehničkih i značenjskih metamorfoza. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account