"Instagram's Blow-Up" izložba fotografija Darka Lesingera u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2022. 15:07:26
Početak: 15.09.2022. 19:00
"Instagram's Blow-Up"  izložba fotografija Darka Lesingera u Galeriji Kurija

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja otvara još jednu izložbu fotografija, ovog puta novinara i fotoreportera Darka Sesingera.



U Galeriji Kurija Muzeja Prigorja ovog četvrtka u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija Darka Lesingera naziva "Instagram's Blow-Up".


Izložba Darka Lesingera Instagram's Blow-Up je svojevrsna posveta Michelangelu Antonioniju, posebno filmovima Blow-Up i Professione: reporter. Zamišljena je multimedijalno u smislu da su sve izložene fotografije prvo bile objavljene na Instagramu i na neki način prošle "sud javnosti". Za izložbu su povećane u kvadratičnom formatu, kakav Instagram njeguje. Sve propagandne aktivnosti također se odvijaju i putem Instagrama te Twittera, kao svojevrstan ogledni primjer povećavanja vidljivosti muzejskih aktivnosti putem društvenih mreža. Na mrežama su se mogle pratiti aktivnosti oko nastajanja izložbe i sudionici su bili pozvani da se uključe. Sve se fotografije tematski bave propitivanjem poimanja vremena i stvarnosti te njezinom reinterpretacijom. Primjerice, pješčanim satom snimljenim u pijesku ili letom papirnatog dječjeg aviona načinjenog od stranice kalendara. Također, u estetskom smislu izložba obrađuje djetinju fasciniranost pop artom, stripovima i rock kulturom. A problematizira temu demistificiranja takozvane "umjetničke fotografije" i utjecaja društvenih mreža na formiranje javnog mnijenja, posebno u mladih ljudi.


"Darko Lesinger je svoju profesiju (Professione: reporter) prozreo i prezreo, a svojim Blow-Up radovima prikazanim na ovoj izložbi sasvim je demistificirao i takozvanu "umjetničku fotografiju". Naime, fotografija je dobra ili nije. Sve ostalo je interpretacija i gubljenje u prijevodu." Tomislav Mrčić



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account