Jane's Walk Zagreb 2024. – Muzej Prigorja: Rimskom cestom od Sesveta do Jelkovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.5.2024. 14:51:54
Početak: 24.05.2024. 18:00
Jane's Walk Zagreb 2024. – Muzej Prigorja: Rimskom cestom od Sesveta do Jelkovca

Foto: Muzej Prigorja

Jeste li znali da središtem današnjih Sesveta prolazi trasa nekadašnje rimske državne ceste? U petak imate priliku doznati mnogo detalja o toj rimskoj državnoj cesti.
U petak 24. svibnja s početkom u 18 sati u sklopu Jane's Walk Zagreb 2024. Muzej Prigorja vodi vas u šetnju područjem na kojem se nekad prostirala rimska cesta između gradova Poetovio (Ptuj) i Siscia (Sisak). 


Prije gotovo 2000 godina Sesvete su imale prometnicu važnu poput današnjih autocesta. Izgradili su je Rimljani kako bi se između gradova Poetovio (Ptuj) i Siscia (Sisak) njome brže i lakše kretala vojska. Tijekom šetnje upoznat ćete se s planovima uređenja biciklističke staze i nazočiti prezentaciji rimske ceste u budućnosti, a svaka vaša ideja je dobrodošla! Ako trebate još poticaja, u Jelkovcu vas očekuje impozantna kopija rimskog miljokaza s uklesanim imenom rimskog cara Maksimina Tračanina! 


Voditeljice šetnje su Morena Želja Želle, Višnja Kljajić i Nives Curić.

Sastanak: Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete. Dolazak je moguć i željeznicom, najprikladniji polazak s Glavnog kolodvora Zagreb je u 17:22 s dolaskom na Kolodvor Sesvete u 17:41 otkuda je niti 5 minuta pješke do Muzeja Prigorja.

Predviđena lokacija cilja: Knjižnica Jelkovec, Vladimira Stahuljaka 3, Sesvete

Trajanje šetnje: 45 minuta

Procjena težine: Laka

Napomene: Pogodno i za djecu. Psi su dobrodošli. Pogodno za praćenje biciklom. Poželjna sportska obuća (pogotovo u slučaju  kišnog vremena).

Šetnja je besplatna i nisu potrebne prijave.

Šetnja će se održati bez obzira na vremenske uvjete.


Šetnja je odličan uvod za Dane Andautonije koji će se ovaj vikend odvijati u nastavku te ceste u današnjem Ščitarjevu, a koje organiziraju kolegice i kolege iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.Vezane vijesti
Ažurirano: 17.5.2024. 11:09:15

Create Account