"Marija Novaković - kako kreativno stvarati u dugotrajnoj izolaciji", predavanje Žarke Vujić

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.4.2023. 11:46:07
Početak: 12.04.2023. 18:30
"Marija Novaković - kako kreativno stvarati u dugotrajnoj izolaciji", predavanje Žarke Vujić

Foto: Ostvarenje

Uz izložbu slika Ivone Katalinić u Galeriji Oblok Žarka Vujić održat će predavanje uz interaktivnu radionicu pod nazivom "Marija Novaković (1885. - 1960.) ili kako kreativno stvarati u dugotrajnoj izolaciji."Psihička bolest u pravilu brzo narušava stvaralački talent. Stoga nije često da dugotrajna psihopatološka zbivanja neke osobe ne narušavaju bitnije njezinu umjetničku kreativnost. U slučaju slikarice Marije Novaković umjetničko stvaralaštvo služilo je upravo održavanju ovako dugotrajne stabilnosti i kontroli psihičkog stanja. Liječničko umijeće prepoznavanja važnosti slikanja uz stimulaciju kreativnosti i marljivosti u bolesnice imalo je ključnu ulogu u kontroli bolesti ove iznimne umjetnice", piše u radu Danijela Turudića i Snježane Spitzmuller s klinike za psihijatriju Vrapče.


Upravo o toj tematici bit će u Galeriji Oblok održano predavanje pod nazivom "Marija Novaković (1885. - 1960.) ili kako kreativno stvarati u dugotrajnoj izolaciji". Predavanje će održati dr. sc. Žarka Vujić, red. prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 


Ovim predavanjem predstavit bit će predstavljena autsajderska umjetnica Marija Novaković koja je boravila u Psihijatrijskoj klinici Vrapče gdje se i danas čuvaju njezini radovi. Pomoću likovne i dokumentarne ostavštine pokazat će se kako nas svojim radovima i razmišljanjima može motivirati i danas u 21. stoljeću. Predavanje je organizirala Škola crtanja i slikanja Ostvarenje.


Predavanje će biti održano ove srijede, 12. travnja od 18,30.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.9.2023. 8:14:29

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account