Metamorfoze Ane Guberine, likovna izložba Muzeja Prigorja u Galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.5.2023. 9:48:52
Početak: 11.05.2023. 19:00
Metamorfoze Ane Guberine, likovna izložba Muzeja Prigorja u Galeriji ZIPS

Foto: Plakat

Zagrebačka akademska slikarica Ana Guberina izlaže svoje slike u galeriji Zelenih i plavih Sesveta u organizaciji Muzeja Prigorja.



Zgrada Muzeja Prigorja i dalje je u postpotresnoj obnovi za koje vrijeme se prostor zgrade ne može koristiti, pa se izlagačka djelatnost Muzeja za to vrijeme preselila u izložbeni prostor Zelenih i plavih Sesveta.


Otvorenje likovne izložbe Metamorfoze Ane Guberine bit će ovog četvrtka, 11. svibnja s početkom u 19 sati u galeriji Zelenih i plavih Sesveta u Kelekovoj ulici 2.


O autorici kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek kaže:

Ana Guberina svojim se likovnim djelovanjem kvalificira kao autorica koja je pronašla vizualni ekvivalent tematiziranja osnovnih egzistencijalnih pitanja našeg postojanja, pitanja o Bogu i Njegovoj sveprisutnoj stvaralačkoj moći vidljivoj u nama i u svemu što nas okružuje. Izložba recentnih slika kojima će se predstaviti ovog svibnja u organizaciji Muzeja Prigorja, objedinjuje slike nadahnute Isusovom uskrsnućem te slike ciklusa Metamorfoze. U njima se susreću gestualnost i ikonografska vrijednost uprisutnjene forme, apstraktno i figurativno, imanentna snaga asocijacija koje se nalaze u misaonoj podlozi svake slike. Susreću se i preobličuju i arhetipovi muškog i ženskog, Eros i Tanatos, svjetovi logičkog i oniričkog, doživljenog i izmaštanog. Pozivajući promatrača da intuitivno dovršavajući Anina preobraženja, doživi vlastitu metamorfozu. 



Kratka biografija:

Ana Saban Guberina, magistra likovne umjetnosti, živi i radi u Zagrebu. Likovnu umjetnosti  je magistrirala na Arthouse – College of Visual Arts u Ljubljani 2017. godine. Slikarstvo je diplomirala u klasi profesora Dine Trtovca 1996. u Zagrebu. Studijski je boravila u Hamburgu, Studio Roecke, u Los Angelesu, UCLA, i Cité internationale des arts u Parizu. Gimnaziju je polazila u Splitu i Zagrebu.


U razdoblju 1988.–2018. radila je kao dizajnerica tekstila, modna stilistica, umjetnička voditeljica Galerije Laudato i dizajnerica krajobraza. Djela koja je izlagala od 1996. do danas predstavila je u više slikarskih ciklusa: „Ljeto na otoku“, „Gibanja i strukture“, „Adam i Eva“, „Povezanost“, „Metamorfoze“ te ciklus slika religijske tematike „Lice Tvoje tražim Gospodine“.


Dosad je izlagala na četrdesetak samostalnih izložbi, više od stotinu skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. Godine 2019. u nakladi AGM izdana joj je likovna monografija autorice i urednice Ive Körbler. Za svoja djela dobila je  priznanja i nagrade: „Pasionska baština“, Muzej Mimara, Zagreb 2002., te Srebrnu plaketu Zagreb Full Color 19, Tehnički Muzej Nikola Tesla, Zagreb 2019. Djela joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. Objavila je zbirke pjesama Krhke blizine, Radost trajanja i Jobova vremena. Članica je HDLU-a, CIVA (Christians in the Visual Arts), HULULK-a i Grupe INFRA.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account