"Misterij križa", izložba slika HULULK-a na Cvjetnicu u kripti crkve Sesvetska Sopnica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2023. 10:31:45
Početak: 02.04.2023. 17:00
"Misterij križa", izložba slika HULULK-a na Cvjetnicu u kripti crkve Sesvetska Sopnica

Foto:

U kripti samostansko župne crkve BD Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, budućoj galeriji Đure Sedera ove nedjelje na Cvjetnicu bit će otvorena izložba likovnih djela članova udruge Hrvatskih likovnih umjetnika i likovnih Kritičara (HULULK).
Tradicionalna izložba slika povodom Uskrsa bit će u organizaciji HULULK-a održana i ove godine, samo na novoj lokaciji, u crkvi  BD Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici. Nakon što je izložba povodom Uskrsa utemeljena u galeriji Farof, župnog dvora u Vugrovcu, nakon potresa i oštećenja cijelog prostora bila je preseljena u Muzej Prigorja, koji je od nedavno u rekonstrukciji, zatim u galeriju Zelene i plave Sesvete, da bi ove godine bio pronađen novi prostor u kripti crkve Sesvetske Sopnice.


Upravo u toj kripti odnosno budućoj galeriji Đure Sedera, bit će postavljena izložba kao posveta najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, a na samu Cvjetnu nedjelju 2. travnja u 17 sati kad se otvara  izložba "Misterij križa".

 

Isusova muka i uskrsnuće je eshatološko-transcendentalni događaj koji nadilazi naše iskustvo i našu spoznaju. No, kao anticipacija uskrsnuća mrtvih, izvorište je i temelj kršćanske vjere i snažno duhovno nadahnuće, s nerijetko najljepšim primjerima upravo u likovnom umjetničkom izričaju.  A ovo korizmeno vrijeme, koje završava današnjom Cvjetnom nedjeljom, obasjava misterij križa koji je za nas kršćane mjesto Božje slave, mjesto spoznaje misterija otkupljenja.


Izložbom se predstavlja dvadeset osam Križem na(duh)nutih djela hrvatskih likovnih umjetnika - članova HULULK-a i njihovih gostiju među kojima su eminentna imena hrvatske sakralne umjetnosti:Ana Marija Botteri, Josip Botteri Dini, Mercedes Bratoš, Ivan Car, Marija Čingel, Ivica Fišter, Marija Galić, Karin Grenc, Ana Guberina, Andreja Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Izabela Hren, Krunoslav Jakobović, Marijan Jakubin, Lucija Jelić, Lojze Kalinšek, Petar Koši, Jelena Martinović, Zvjezdana Mihalke, Ivana Ožetski, Hrvoje Marko Peruzović, Deša Popović, Dimitrije Popović, Marija Puzak, Nikola Rajić, Đuro Seder, Krunislav Stojanovski,i Nada Žiljak.Create Account