Monografija župe sv. Petra i Pavla u Kašini bit će predstavljena u srijedu u Kašini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2023. 10:08:51
Početak: 25.01.2023. 19:00
Monografija župe sv. Petra i Pavla u Kašini bit će predstavljena u srijedu u Kašini

Foto: Župa sv. Petra i Pavla Kašina

Predstavljanje monografije „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“ bit će održano u srijedu 25. siječnja, od 19 sati u društvenom domu u Kašini.



Župa Svetih Petra i Pavla u Kašini i Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“ priređuju predstavljanje monografije mons. dr. Stjepana Kožula „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“ u srijedu 25. siječnja 2023. godine u 19 sati u Društvenom domu u Kašini, Cesta Ivana Mažuranića 47.

O knjizi će govoriti: vlč. Josip Senjak, župnik kašinski; prof. Damir Fofić, povjesničar i arheolog; mons. Nedjeljko Pintarić, urednik knjige i mons. dr. Stjepan Kožul, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa nastupaju župni zborovi Mješoviti zbor „Apostoli“, Zbor mladih „Piscatores“ i Zbor filijalne crkve sv. Jurja u Planini te Puhački orkestar DVD-a Kašina i Tamburaški orkestar KUD-a Kašina. 

Knjiga „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“ je ttrideset i sedma u knjižnom nizu „Radovi“ Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“. Ujedno, to je jedna od pet knjiga u podnizu povjesnica župâ Remetsko-sesetskog arhiđakonata, koje je od 2014. godine napisao zagrebački kanonik i arhiđakon Remetsko-sesvetskog arhiđakonata mons. Kožul. Prije osam godina objavljena je njegova knjiga o župi Lupoglav, 2018. godine o Savskom Nartu, a tijekom 2022. objavljene su knjige o Sesvetama, Cerju i Kašini, a u pripremi je povjesnica župe u Oborovu. 

„Riječ je o pomno uređenoj knjizi, koja na temelju izvorne arhivske građe i stručne literature donosi pregled povijesti mjesta i župe Kašina od njihova osnivanja na početku 13. stoljeća, pa sve do naših dana. (…) Ističem da najveću većinu ovdje priloženih, ali i vrijednih životopisa, nećemo nigdje naći, što znači da su ovdje prvi put objavljeni.“, napisala je u svojoj recenziji istaknuta hrvatska povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo. 

Drugi recenzent knjige, dr. sc. Ivan Armanda, osvrćući se na to izvorno znanstveno djelo koje je sustavan i cjelovit kritički prikaz povijesti župe sv. Petra i Pavla u Kašini, ističe: „Osobitu vrijednost rukopisu daje znanstvena obrada i prezentacija, utemeljena poglavito na arhivskim vrelima. Pritom je važno istaknuti da nije riječ samo o crkvenoj povijesti, nego i o općoj povijesti Kašine, koja je nastala i razvijala se uz župu i župnu crkvu, dijeleći stoljećima zajedničku sudbinu. Teško bi se išta moglo kazati o Kašini bez župe sv. Petra i Pavla, središta i izvorišta ne samo vjerskoga, nego također društvenoga, kulturnoga i svekolikoga života u Kašini. Knjiga o povijesti ove župe to jasno pokazuje, pa stoga njegova vrijednost prelazi okvire crkvene povijesti.“

Drevna kašinska župa sa svojom upečatljivom crkvom sv. Petra i Pavla poznata je brojnim hodočasnicima koji prolaze srednjevjekovnom cestom iz Zagreba i Sesveta, preko obronaka Medvednice prema Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. 

Zapisana predaja o uspostavi Župe sv. Petra u Kašini datira iz davne 1201. godine. To sugerira i pisana potvrda postojanja crkve sv. Petra i dva posjeda u Kašini, vezana uz Kaptol Crkve zagrebačke, osnivača i pokrovitelja župe, u kraljevskoj ispravi iz godine 1217. U Popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine navodi se Župa sv. Petra u Kašini. Današnje ime sv. Petra i Pavla župa nosi vjerojatno od 1510. godine, nakon posvete glavnog oltara. 

Glavni i središnji pogled autora knjige usmjeren je na bogata rukopisna arhivska vrela na latinskom jeziku, na sačuvane zapisnike kanonskih vizitacija župe u Kašini od 1622. do 1910. godine, Ti pisani izvori kroz više od 600 godina čuvaju izvorne slike koje se listaju kao vremeplov pred očima čitatelja i donose činjenice o kašinskoj župi, selima i kućanstvima, o crkvenim i župnim objektima, o gospodarstvu, imovnom stanju, o kućanstvima u pojedinim selima i svećenicima koji su djelovali na terenu i dijelili sa svojim narodom dobro i zlo.

Veoma važan izvor je župna spomenica, pisana od 1829. godine, najprije na latinskom, kasnije na hrvatskom jeziku. Na taj se način upotpunjuju podatci, posebice o župnoj crkvi i kapelama, kada je što napravljeno, obnovljeno, zamijenjeno ili novo nabavljeno. Prate se i događaji poslije Drugoga svjetskog rata i u komunističkom pustošenju župe, pa sve do naših dana. 

Uz opise povijesnih događanja, knjiga donosi i redoslijed i životopise 38 kašinskih župnika i njihovih 32 kapelana, koji su bili akteri svih tih događanja, kao i biografije 29 svećenika koji su rodom iz kašinske župe, a djelovali su u svojim nadbiskupijama i redovničkim zajednicama na različitim službama. 

Knjiga “ Župa sv. Petra i Pavla u Kašini“ djelo je doktora teologije, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkoga i arhiđakona Remetsko-sesvetskog arhiđakonata mons. Stjepana Kožula, koji marljivo istražuje povijest Zagrebačke nadbiskupije, osobito onih župa u kojima vrši službu arhiđakona. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2023. 12:36:38

Create Account