NOĆ MUZEJA '22. ovog petka u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.1.2022. 16:02:30
Početak: 28.01.2022. 18:00
NOĆ MUZEJA '22. ovog petka u Muzeju Prigorja

Foto: Logo manifestacije

Manifestacija Hrvatskog muzejskog društva  Noć muzeja i ove godine obuhvatit će stotine muzeja i srodnih institucija u Hrvatskoj, među njima tradicionalno i Muzej Prigorja.



Mjesto održavanja: Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete, datum početka/završetka: petak,  28. siječnja 2022.: 18:00 - 23:00 sata.


Od stvarnih programa u Muzeju Prigorja pogledajte dvije izložbe: Pučka pobožnost u Sesvetskom prigorju i Što svijetu sada treba?; Prigorskim vremeplovom prošetajte vremenskom lentom središtem Sesveta i u prigodnoj ponudi dopunite svoju zbirku muzejskih izdanja i suvenira!


U digitalnoj varijanti prstima po tipkovnici svojeg računala ili zaslonu pametnog telefona iz udobnosti svojeg doma pogledajte izložbu Pučka pobožnost u Sesvetskom prigorju i prelistajte katalog; zabavite se i poučite uz igrice na stranici www.muzejprigorja.hr


Ulaz u Muzej Prigorja moguć je uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenim prostorima.


Od svega posebno izdvajamo vodstvo po centru Sesveta muzejske etnologinje Jagode Vondraček Mesar od 19:00 sati. To je svojevrsna nadogradnja na adventske šetnje i možda bi se mogla učestaliti kao oblik komunikacije s lokalnom zajednicom.


PROGRAM:


18:00 - 23:00  PUČKA POBOŽNOST U SESVETSKOM PRIGORJU


Znate li što su to zazivi? Saznajte na izložbi kojom Muzej Prigorja predstavlja javnosti svoju zbirku predmeta pučke pobožnosti, koji su pripadali prevladavajućemu autohtonomu rimokatoličkom stanovništvu Sesvetskog prigorja prve polovice 20. stoljeća. Autorice izložbe su: Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar.


18:00 - 23:00  ŠTO SVIJETU SADA TREBA?


Odgovarajući na pitanje „Što svijetu sada treba?", polaznici Likovnih poduka Ostvarenje i voditeljica Sanela Đurinec Raič ponudili su nam odgovor - priroda! Izlošci jasno svjedoče o generacijskim razlikama i vizualiziraju svijet koji se kreće od iskrene dječje zanesenosti životinjama do zrelog poetičnog doživljaja neodvojivosti prirode i čovjeka. Posjetite izložbu i dopunite vlastitim odgovorom!


19:00 - 19:45  PRIGORSKI VREMEPLOV: CENTAR SESVETA


Sigurno ste se ponekad zapitali gdje je bila najstarija gostionica u Sesvetama? Ili kako se prije 150 godina najbrže iz Sesveta putovalo u Budimpeštu? Znate li koji je Kazimir zaslužan za izgled današnjeg centra Sesveta? Od kad sesvetska crkva ima dva tornja? Na ova i mnogo drugih pitanja saznat ćete odgovor u Prigorskom vremeplovu uz vodstvo kustosice Jagode Vondraček Mesar.  Pripremite pitanja!


18:00 - 23:00  PRIGODNA PONUDA MUZEJSKIH IZDANJA I SUVENIRA


Osim muzejskih izdanja ne propustite nabaviti i nove muzejske suvenire po prigodnim cijenama! Izdvajamo ekskluzivnu liniju nakita "Cikada" nastalu u suradnji s umjetnicom Julijanom Rodić Ozimec inspiriranu najljepšim nalazom s arheološkog lokaliteta Kuzelin i ručno tkanu torbu od 100% konoplje s motivom s pregače koja se čuva u Muzeju Prigorja, a potječe iz Dumovca, autorice Jelene Zenko Milović.


00:00 - 00:00  PUČKA POBOŽNOST SESVETSKOG PRIGORJA - ONLINE


Iz udobnosti svojeg doma pogledajte izložbu, prelistajte katalog, zabavite se i poučite uz igrice na poveznici www.muzejprigorja.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.1.2024. 13:17:08

Create Account