"O zelenom", izložba Jelene Martinović u Obloku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.3.2023. 9:49:48
Početak: 17.03.2023. 19:00
"O zelenom", izložba Jelene Martinović u Obloku

Foto: Galerija Oblok

Slikarica Jelena Martinović izlaže svoje radove naziva O zelenom  u Galeriji Oblok, a otvorenje je u petak, 17. ožujka.




Varaždinska vizualna umjetnica Jelena Martinović izložila je svoje radove u Galeriji Oblok, tako da se izložba već može razgledati, a otvorenje je zakazano za petak, 17. ožujka u 19 sati.


Slikarstvo Jelene Martinović prožeto je impresijama iz prirode s njezinih planinarskih ekspedicija. Odlikuje se delikatnim likovnim rukopisom koji bilježi karakter stabala i planinskih krajolika, samotnih prijevoja s krševitim tlom obraslih rijetkom travom koja se probija kroz nakupine kamenja. Vretenasto granje bukve koje se povija na vjetru, sivkasto zelene krošnje crnogoričnog drveća otpornog na zimsku studen i krivudava debla u šumarcima odašilju dojam mira i svježine u tom carstvu kamenih gromada, reljefnih udubina, ponikvi i škrapa, na škrtoj zemlji šibanoj jakim burama i olujnim vjetrovima.


Divlji velebitski konji u stalnoj potrazi za novim pašnjacima po nepristupačnim gorskim predjelima sa svojim čvrstim tijelima u trku preko puste zemlje prikazani su u igri dinamičnih tekstura i prozračne pozadine ili u mirnom predahu pod plavetnilom oblačnog neba.


Velebit je na njezinim zapisima bogat raznom florom. Njegov karakter Jelena precizno istražuje u tehnici crteža, akrila i akvarela te nam se otvara u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost s pastelno razblaženim tonovima koji stvaraju dojam raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama.


Iz teksta Krešimire Gojanović na portalu Zagrebački likovni umjetnici


Jelena Martinović vizualna je umjetnica rođena u Varaždinu. Njezin rad inspiriran je prirodom u kojoj provodi puno vremena. Godine 2007. sudjelovala je u prvoj hrvatskoj ženskoj himalajskoj alpinističkoj ekspediciji na vrh Cho Oyu (8201 m) što je uvelike pridonijelo njezinoj umjetničkoj inspiraciji i težnji. Jelenin umjetnički fokus je na traženju slobode i lakoće kroz razigranost i istraživanje. U slikama često mijenja i kombinira umjetničke tehnike. Jelena je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, poput umjetničkog simpozija u Kapadokiji 2010. te predavanjima i izložbi na Moskovskoj akademiji tijekom Olimpijskih igara u Moskvi 2013. godine.


Sudjelovala je u mnogim umjetničkim projektima kao što su rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici „As tide“, „Heimat“ u Grazu, realiziran u suradnji s „Next Graz“ te fondacijama Pistoletto i Biell. Održala je predavanje u Moskovskom liceju na Međunarodnom simpoziju Moskovske akademije umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi 2009. i 2014. godine. Živi i radi u Zagrebu.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account