"Orebove utihe" Izvora Oreba posljednja izložba u Muzeju Prigorja prije cjelovite obnove

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.11.2022. 18:43:34
Početak: 04.11.2022. 19:00
"Orebove utihe" Izvora Oreba posljednja izložba u Muzeju Prigorja prije cjelovite obnove

Foto: Muzej Prigorja

Izložba slika Izvora Oreba "Orebove utihe" bit će otvorena u petak, 4. studenoga u 19 sati.



Zgrada kurije u kojoj je smješten Muzej Prigorja, oštećena nakon oba velika potresa, konačno kreće u cjelovitu obnovu, pa će najavljena izložba biti posljednja prije početka radova koji će potrajati oko pola godine. Djelatnici za to vrijeme neće mirovati, nego pripremaju daljnje izložbe koje će se odvijati u prostoru Zelenih i plavih Sesveta.


O izložbi Ivana Oreba "Orebove utihe:

Serijom grafika stvaranih u razdoblju od dva posljednja desetljeća s kojima je končalo 20. stoljeće i 2. tisućljeće Izvor Oreb nije pokazao samo iznimno umijeće i dobro znano tematsko ishodište, nego je podvukao činjenicu svoje svestranosti. Naime, unatoč tomu što je dobro znano da je riječ o autoru velike i plodne produkcije u različitim medijima, svaka njegova nova izložba uvijek nanovo otvara i tu intrigantnu temu o njegovoj stvaralačkoj svestranosti. 


Ono pak što koncepcijski determinira ovu seriju grafičkih listova jesu dvije tematske cjeline koje su i okosnice njegova golemoga opusa, jer se iščitavaju u dugoj kronološkoj liniji u brojnim i inventivnim mutacijama. Riječ je, dakako, o motivima autorova zavičajnoga prostora, poglavito Vele Luke, koji se svojom brojnošću otkrivaju i kao velika i neiscrpna tema te mediteranskoga krajolika u njegovim prepoznatljivim obilježjima. Oba ciklusa slikar pokriva jednim naslovom -  Orebove utihe -  i time čvrsto markira njihovu temeljnu odrednicu snažne lirske sugestivnosti.


U pojedinim grafičkim listovima, napose onima s motivima krajolika, slikar je na vrhunsko sitotiskarsko umijeće intervenirao svojom vještom rukom unoseći olovkom u bojama suptilnim crtovljem ne samo vrijedan prinos samom izvedbenom postupku nego i novu i veću likovnu izražajnost u svakom motivu dorađenom i oblikovanoga sigurnim potezima vrsnoga crtača. (Milan Bešlić)


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account