Otvorenje izložbe "Fragmenti gradova" Ive Kasumović ovog petka u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.11.2022. 8:56:18
Početak: 11.11.2022. 19:00
Otvorenje izložbe "Fragmenti gradova" Ive Kasumović ovog petka u Galeriji Oblok

Foto: Pozivnica

Galerija Oblok mjesto je izlaganja nove izložbe zagrebačke umjetnice Ive Kasumović.



Izložba će biti otvorena na blagdan sv. Martina, u petak, 11. studenog u 19 sati.


O ovoj izložbi sama autorica kaže: Gradovi, zgrade, oblici, crtež, boje. Možda sve nastaje tim redom, a možda je redoslijed potpuno drugačiji. To je moj svijet zamišljenih gradova i oblika, vizija neke drugačije stvarnosti. Sebe bih opisala kao tehničara i umjetnika. Oduvijek su me fascinirali pravilni oblici koji se mogu pronaći u arhitekturi, a koji su često razlomljeni i omekšani. Kroz slikanje istražujem povezanost oblika i boje te njihovu međusobnu igru. Kako jedan grad može biti čvrst u svojim oblicima, a opet omekšan bojom i prirodom? 

Izložene slike nastale su kao odgovor na bogatstvo arhitektonskih fragmenata gradova i mjesta u kojima sam boravila. Čvrste strukture građevina omekšane su igrom boja i motiva, odnosno fragmenata motiva i ploha boje. Snažan kolorit ponekad pojačava oblik, a ponekad ga razlama i tako čini igru oblika i boje. Iako je u mojim slikama prisutan geometrizam, pokušavam ga razigrati u svom zamišljenom likovnom svijetu. Sve slike rađene su u tehnici akrila na platnu. 

Tijekom nastajanja ove izložbe, pojavila se potreba da se na slikama izrazim i riječima, a ne samo oblicima i bojama. Natpisima na slikama pokušala sam izraziti osjećaj koji je prethodio izradi pojedine slike. Do sada sam obično imala problem kod imenovanja slika jer sam naziv slike stavljala na kraju. Ovaj put krenula sam s nazivom kao vodiljom za nastanak slike te sam nazive odlučila ukomponirati u samu sliku. Kako već duže vremena osim klasičnih slika radim tehnike kolaža i mix medija na manjim formatima, uvela sam ih u kompoziciju, a izvrsno su se uklopile u tematsku cjelinu. 

U današnje vrijeme društvenih mreža povećana je potreba za interakcijom između umjetnika i gledatelja. Kako sa svojim radom aktivno sudjelujem na nekoliko društvenih mreža primijetila sam da su danas gledatelji izuzetno zainteresirani za sam proces nastajanja, kao i mogućnost interakcije u nastajanju određenog djela. Tako da danas mnogi umjetnici konzultiraju svoje pratitelje u pogledu odabira boja na pojedinoj slici, a često i pri odabiru tema i kompozicije.

Riječima autorice


Odlučila sam napraviti dvije slike/kompozicije koje se sastoje svaka od 9 platna. Posjetitelji će moći intervenirati u kompoziciju i napraviti svoju jedinstvenu kompoziciju premještajući i okrećući platna. Posjetitelji su pozvani da tako napravljene kompozicije fotografiraju te pošalju na adrese koje će biti navedene pored slika. Da bi priča bila potpuna, dva sretna posjetitelja koja dostave svoje fotografije, osvojit će originalnu sliku manjeg formata. Nadam se da će vam se ova ideja svidjeti te da ćete se poigrati u mojem likovnom svijetu.  


Iva Kasumović rođena je i živi u Zagrebu, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odjel arhitekture. Slikati je počela nakon srednje škole, a 2007. godine kreće na tečaj slikanja „Ulje na platnu“ na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, pod vodstvom prof. Dubravka Lepeja. Nakon dugog niza godina uz mentorstvo pokojnog profesora Lepeja, grupu preuzimaju likovni mentori Vesna Šantak, Zdravko Đerek i Ana Tomljanović. Grupa je vremenom pokrenula i udrugu umjetnika „AmaArtem“, te su sudjelovali na brojnim umjetničkim događanjima u zemlji i inozemstvu. 


Umjetnica je sudjelovala na tridesetak skupnih izložbi te brojnim likovnim kolonijama, a imala je i četiri samostalne izložbe. Njene slike dio su mnogih privatnih zbirki u zemlji i inozemstvu. Slika prvenstveno u tehnici akrila na platnu i papiru, ali radi i razne mix medija i kolaž tehnike. U zadnje vrijeme privlači je mogućnost interakcije s gledateljima, odnosno intervencije gledatelja na izloženo djelo.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account