Popularni fizičar Tonči Tadić na tribini u Sesvetama o "Suncu na zemlji"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2022. 10:14:49
Početak: 06.12.2022. 18:00
Popularni fizičar Tonči Tadić na tribini u Sesvetama o "Suncu na zemlji"

Foto: Plakat

Dr.sc. Tonči Tadić fizičar s Instituta Ruđer Bošković upoznat će posjetitelje tribine o projektu u kojem se stvara "komadić sunca na zemlji", a u čemu sudjeluje i Hrvatska u dijelu projekta kojeg vodi upravo Tadić.



Jedan od najznačajnijih svjetskih energetskih projekata odvija se u Europi u cilju stvaranja fuzije na zemlji i potom gradnje fuzijskih elektrana, neiscrpne energije.  Ovaj projekt nosi naziv ITER i vrijedan je 15 milijardi eura. Dio tog iznimno kompleksnog projekta je Dones kojeg vodi Španjolska, a ključan partner u tome je Hrvatska.


Projekt Dones vrijedan 550 milijuna eura treba ispitati koji su to postojeći ili neki novi budući materijali koji bi mogli izdržati neutronsko zračenje u budućem "djeliću sunca na zemlji".  Voditelj hrvatskog dijela projekta Dones je upravo Tonči Tadić.


Dr. sc. Tončić Tadić bit će gost na tribini naziva Kako proizvesti komadić sunca na zemlji, koja će biti održana u prostoru Zelenih i plavih Sesveta, Kelekova 2 u utorak, 6. prosinca na sv. Nikolu s početkom u 18 sati.


Dobrodošli su svi zainteresirani za ovu temu.



Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2022. 11:07:44

Create Account