Prigorske pučke pobožnosti u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.12.2021. 11:17:45
Početak: 21.12.2021. 18:00
Prigorske pučke pobožnosti u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Jedna od najjačih izložbi sesvetskog muzeja posljednjih godina svakako je ova, autorice izložbe su Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar, a likovni postav osmislila je Lana Krpina i preporuka je svima, posebice vjernicima, svakako ju pogledati.




Muzej Prigorja u svojih je više od četrdeset godina istraživanja prošlosti i tradicije Sesvetskog prigorja osvijetlio mnoge događaje i običaje. Ovom izložbom predstavlja se duhovni, odnosno vjerski život Prigoraca od početka 20. stoljeća do danas. Vjerske obrede, npr. misu, primanje sakramenata, pobožnost križnog puta itd. određuje i oblikuje crkveni autoritet, što im daje narav „službenosti“. Vjernici na njih ne mogu utjecati, već mogu u njima sudjelovati rjeđe ili češće, ovisno o svojoj gorljivosti, a vjernik, pak, napuštajući crkvu ili čudotvorno mjesto, ne želi ostaviti za sobom osjećaj povezanosti s Bogom ili svecem, nego ga želi prenijeti u svoj dom i u svoju okolinu. Kako će to učiniti, odlučuje sam i u krugu svojih bližnjih, a svaki njegov pobožni čin imat će osobni pečat različit od pojedinca do pojedinca. Vjera kao pokretač, postupak da se ona izrazi te materijalno ili nematerijalno svjedočanstvo kao posljedica obuhvaćeni su zajedničkim pojmom pučka pobožnost.


Ovom izložbom Muzej Prigorja predstavlja javnosti svoju zbirku od 362 predmeta pučke pobožnosti, koji su pripadali prevladavajućemu autohtonomu rimokatoličkom stanovništvu Sesvetskog prigorja prve polovice 20. stoljeća. Kupljeni su u većim hodočasničkim središtima, kao što je bila Marija Bistrica, ili na spomendane titulara prigorskih župnih crkava i kapela. 


Autorice  izložbe su Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar, a za likovni postav  zaslužna je Lana Krpina.

Izložba se može razgledati do 31. ožujka 2022. godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account