"Ptica vremena" u Muzeju Prigorja povodom 100. obljetnice rođenja Vesne Parun

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.4.2022. 14:10:29
Početak: 08.04.2022. 18:00
"Ptica vremena" u Muzeju Prigorja povodom 100. obljetnice rođenja Vesne Parun

Foto: Slika iz pozivnice

Muzej Prigorja novu, 36. sezonu likovnih izložbi u Galeriji Kurija započinje izložbom Ptica vremena šibenske autorice Nevene Petre Piližote.
Ovom se izložbom Muzej Prigorja priključuje obilježavanju 100. obljetnice rođenja slavne hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, koja je četrdesetih godina dvadesetog stoljeća živjela u Sesvetama, gdje je prije tri četvrt stoljeća i dočekala objavljivanje svoje epohalne zbirke pjesama "Zore i vihori".


Prema autoričinim riječima izložba Ptica vremena u Sesvetama naglasak stavlja na poimanje prirode kao „naličja našeg disanja“, objedinjujući raznovrsne motive svakodnevice, fragmente flore i faune te opredmećenje naših osjetila posredstvom grafitne olovke/olovke u boji… 


Slikanje i riječima i kistom bilo je karakteristično za Vesnino stvaralaštvo, dok se ovom izložbom nastoji reprizirati koncept sljubljenosti riječi i slike, književnosti i likovne umjetnosti. Onaj „labirint u čovjeku“ moguće je naslutiti (i) u slici, bilo da se radi o re/prezentaciji Baljenca ili portretu Žene tj. otoka. 


Katalog izložbe može se preuzeti ovdje.


Ususret 100. obljetnici rođenja Vesne Parun, realizirana je i mrežna stranica koja prati sad već petogodišnje djelovanje i izložbe radova umjetnice Nevene Petre Piližote posvećenih upravo stvaralaštvu ove velike hrvatske pjesnikinje.


Izložba se može razgledati do 22. travnja 2022.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.12.2023. 12:37:07

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account