Ranom zorom u ledenu berbu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.1.2017. 21:24:56
Početak: 08.01.2017. 06:00
Ranom zorom u ledenu berbu

Foto:

Stigla nam je polarna hladnoća, a njome i uvjeti za ledenu berbu grožđa. Na području grada Zagreba, ako ne računamo eksperimentalno fakultetsko dobro Agronomskog fakulteta, jedini vinogradari koji se mogu pohvaliti zahtjevnom tehnologijom proizvodnje ledenog vina su braća Ivica i Franjo Židak. Posljednji put pri Židakima  ledena berba bila je 2011 godine kad su također vremenski uvjeti bili prikladni, a zatim je četiri godine ostavljeno grožđe završavalo kao predikati niži od ledenog vina. 

Da bi vino moglno nositi naziv ledeno, mora se brati pod kontrolom Zavoda za vinogradarstvo, a tri dana u nizu temperatura mora biti najviše minus 7 i niža. Grožđe se mora pobrati zamrznuto i tako prešati, kako bi se iscjedio nektar, a voda ostala izdvojena u zamrznutom stanju. 

Prva ovogodišnja berba na zagrebačkom području počinje u nedjeljno rano jutro (8. siječnja) oko 4 sata, kako bi se do nedjeljnog kasnijeg jutra i porasta temperature sve pobralo i preradilo.

Na fogotrafiji je Franjo Židak u ledenoj berbi 2011.

Foto: Borko Samec


Create Account