S Alfom i Omegom na Vaganski vrh

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2019. 18:30:13
Početak: 11.05.2019. 06:00
S Alfom i Omegom na Vaganski vrh

Foto: HPU Alfa & Omega

Samo za registrirane planinare: Hrvatska planinarska udruga Alfa & Omega organizira izlet na Južni Velebi,t Bojinac( Bojin kuk 1110m) – Vaganski vrh 1757m u subotu 11.05.2019. i nedjelju 12.05.2019. Prijave za planinar su u tijeku.Bojin kuk je najviši vrh u Bojincu, području neobično slikovitih vapnenačkih kukova. O ljepoti Bojinca najbolje svjedoči činjenica da su granice Nacionalnog parka Paklenica proširene tako da Park obuhvati i Bojinac kao zapadnu, izdvojenu cjelinu. Iako je Bojinac iznimno slikovit, treba imati na umu da je uspon na najviši Bojin kuk zahtjevan pa se ne preporučuje neiskusnim planinarima. S vrha se lijepo vidi more i prostrana visoravan Velikog i Malog Rujna, no najveću pozornost ipak privlače okolni uspravni kukovi Bojinca. Vidik s Bojina kuka jedan je od najljepših na južnom Velebitu


Vaganski vrh je najviši vrh Velebita. Tjeme mu je zapravo široko ravno bilo pokriveno gustom travom pa ne pruža dojam najvišeg vrha. Do primorskog ruba ima oko 20' laka hoda, a vrijedi ga poduzeti zbog vidika niz okomite stijene u Veliku Paklenicu. Vidik s vrha je orijentiran prema Lici, a posebno se lijepo vidi Sveto brdo


Plan izleta

Subota 11.05.2019. Okupljanje na parkingu t-com centrale Bistrička ulica u Sesvetama u 06.00 sati. Provjera opreme te planirani polazak u 06:15h prema Starigradu (Velikom Rujnu), cca.3h. Na velikom Rujnu ostavljamo višak stvari i krećemo prema Bojincu odnosno Bojinom kuku. Uspon na Bojin kuk ćemo odraditi kružnom stazom cca. 3 sata hoda, te se spustiti na Rujno gdje ćemo i noćiti. Uspon na Bojin kuk je na mjestima osiguran sajlama te nije za planinare bez iskustva.


Nedjelja 12.05.2019. U 8 .00 sati polazak prema Vaganskom vrhu preko Stradžbenice, Struga, Marasovca itd... cca. 5-6 sati hoda s odmorima. Na Vaganskom vrhu ćemo napraviti duži odmor (ovisno o vremenu) te povratak istom stazom do V. Rujna, cca. 4-5 sati hoda s odmorima.


Oprema – standardna planinarska oprema te zaštita od kiše vjetra i sunca, štapovi, dokumenti, planinarska iskaznica. 

Subota : Kondicijski zahtjevno – K2 (umjereno zahtjevno)

Tehnički zahtjevno – T3 (zahtjevno)

Nedjelja: Kondicijski zahtjevno – K4 ( vrlo zahtjevno)

Tehnički zahtjevno – K1 ( lagano)


Smještaj: Spavamo u kući na V.Rujnu u privatnom smještaju. Cijena noćenja je 80kn. Za spavanje nije potrebna vreća s obzirom da spavamo u kući na krevetima s posteljinom.


Prehrana je iz ruksaka ili nam gazdarica može skuhati gulaš, rižoto od sipe, grah i to po cijeni 50 kn jedi koliko možeš, ili ispeći teletinu pod pekom cjena 90kn po osobi. Molim da mi javite do četvrtka što bi jeli da mogu javiti gazdarici. Za hranu se moramo dogovoriti svi zajedno jer ne može žena kuhati za svakog posebno odnosno nismo u a la carte restoranu.


Cijena izleta je 300 kn te je bazirana na pun kombi ( 9 osoba ). U cijenu izleta je uračunat najam kombija, prijevoz, gorivo, cestarina, vođenje.

Ukoliko netko odustane , a prijavio se za izlet dužan je snositi trošak jer u suprotnom se trošak dijeli na ostale sudionike izleta što nije nimalo kolegijalno prema drugim sudionicima izleta.

Prijave kod organizatora izleta do petka 10.05.2019.

Organizator izleta – DRAŽEN DUGAC mob.091/53-53-963 , dugi.ddd@gmail.com

Vodič- DRAŽEN DUGAC

Profesionalni UIMLA planinski vodič


OBAVIJESTI SUDIONICIMA IZLETA

Sudionik izleta mora biti član Hrvatskog planinarskog saveza s plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Člansku ,osobnu i zdrastvenu iskaznicu mora imati sa sobom za vrijeme izleta.


Sudionik izleta može otkazati sudjelovanje na izletu najkasnije tri dana prije polaska s mogućnošću povrata uplaćenog novca ili za sebe pronaći zamjenu. Ukoliko sudionik poslije roka odustane povrat novca nije moguć.


Zbog premalog broja prijavljenih sudionika, do navedenog datuma prijave, izlet se može otkazati. Uplaćeni novac se vraća sudionicima koji su uplatili izlet. Vodiču izleta se ostavlja mogućnost da s prijavljenim sudionicima izleta dogovori drugi termin odlaska na izlet te korigira cijenu ako je potrebno.


Zbog nepovoljnih vremenskih uvijeta izlet se može otkazati najkasnije 24 sata prije polaska, te je organizator dužan obavijestiti sve sudionike izleta. U tom slučaju uplaćeni novac će biti vraćen. Vodiču izleta se ostavlja mogućnost da s prijavljenim sudionicima organizira drugi izlet te korigira cijenu ako je to potrebno.


Vodič prije polaska na izlet provjerava opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu s zahtjevima iz najave izleta , vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu. Uplaćeni novac se ne vraća.


Svaki sudionik izleta dužan je informirati se o istom, te u odnosu na svoje psihofizičko stanje, donijeti odluku o sudjelovanju. Organizator, kao ni vodiči neće snositi odgovornost u slučaju krive procjene. Uplaćeni novac se ne vraća.


Svaki sudionik dužan je obavijestiti vodiča o svojim specifičnim zdravstvenim problemima, kao i lijekovima koje zbog njih uzima ( dijabetes, alergije, astma itd. ).


Zbog pogoršanih vremenskih uvjeta na terenu, vodič ima pravo promjeniti dogovorenu rutu kretanja , krajnje odredište ili prekinuti izlet.

Zbog zdrastvenih problema pojedinih sudionika izleta, vodič donosi optimalne odluke: određuje sudionike izleta koji će se i kako pobrinuti za ugroženog člana, odnosno u krajnjoj nuždi prekida izlet.


SUDIONIK IZLETA JE SVOJOM PRIJAVOM ZA SUDJELOVANJEM NA IZLETU POTVRDIO DA JE UPOZNAT SA SVIM DETALJIMA IZLETA , DA JE ZDRAV TE DA NEMA KRONIČNIH BOLESTI KOJE NIJE PRIJAVIO VODIČU IZLETA ,TE DA JE PSIHOFIZIČKI SPREMAN ZA NAPORE NA IZLETU. DA ĆE SLUŠATI, SVE U DOBROJ NAMJERI IZREČENE UPUTE VODIČA NA TERENU, TE DA SVOJIM DJELOVANJEM NEĆE UGROŽAVATI DRUGE SUDIONIKE IZLETA.

(izvod iz odredbi Pravilnika o organiziranju i vođenju izleta HPU ALFA & OMEGA Sesvete)


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2023. 17:21:17

Create Account