"Slike s putovanja" ove nedjelje u galeriji Farof

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.11.2019. 12:06:48
Početak: 01.12.2019. 12:30
"Slike s putovanja" ove nedjelje u galeriji Farof

Foto: plakat

U galeriji Farof bit će upriličeno otvorenje nove samostalne izložbe Irene Gayatri Horvat - "Slike s putovanja" uoči spomen dana Sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika grada Zagreba i sveca čije ime nosi vugrovečka župa.



Župni dvor Vugrovec, Izložbeni prostor HULULK, - galerija Farof (velebni prostor negdašnjeg podruma župnog dvora), u nedjelju, 1.12. 2019., u 12:30 sati.


Irena Gayatri Horvat svoje je nove slike posvetila putovanju. Onom fizičkom,  kada kao alpinistica i umjetnica posjećuje brojne svjetske destinacije, ali i onom duhovnom, putovanju duše beskrajnim prostranstvima naše imaginacije koja svoju vrhunce postiže upravo umjetničkom. No, iako na Gayatri utječu brojne kulture, ona se uvijek vrača „korijenima“, našem slavenskom porijeklu i čvrstoj ukorijenjenosti u kršćanskom, tako da njezin recentni umjetnički izričaj okupira primordijalno,  ritualno i religijsko koje se sada se iskristaliziralo u grafičko-slikarskom mediju u zanimljivim krajolicima i antropomorfnom motivu drveta breze. 


Odabirući ga poziva na njegovu svetost  i važnost koje je imalo u vjerskim obredima, predstavljajući ga kao sveto biće koje povezuje zemlju s nebom, iskristalizirano sada u liku sveca Franje Ksavera. Ovaj svetac nije Gayatri slučajna inspiracija. Zaštitnik je misionara i putnika te Gayatri razložna inspiracija  i mogućnost da iz još jednog rakursa promotri vlastita putovanja i predstavi ih kao svojevrstan hodočasnički put u kojem je spoznavala i mijenjala sebe. Dvanaest novih slika upravo su crno bijeli slikarsko-grafički zapisi, u kojima virtuozno sljubljujući tehnike, implementacijom frotaža, segmenata linoreza te ispisivanjem stihova glagoljicom, svoje impresije s putovanja sljubljuje sa scenama Franjinog misiskog djelovanja – pokrštavanja, njegovog utišavanja oluje na putu u Japan, iscjeljenja bolesnih.    


Izložba je svojevrsna ambijentalna vizualna priča koja svoju puninu postiže glazbenom nadogradnjom za koju je zaslužan slovenski kompozitor Simon Skalar koji je uglazbio  Gayatrine pjesme, pa se  ljepota i osjećajnost vizualnog pretače u multimedijalnu senzaciju kojom nas oboje časte uoči  spomendana Sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika vugrovečke župe kojeg obilježavamo 3. prosinca.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account