Stipe Božić ponovno dolazi u Sesvete predstaviti najnoviju knjigu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 17.5.2023. 16:35:06
Početak: 19.05.2023. 19:30
Stipe Božić ponovno dolazi u Sesvete predstaviti najnoviju knjigu

Foto: plakat

Stipe Božić predstavit će svoju šestu po redu knjigu „Penjačevi zapisi”, specifičnu po tome što je u njoj, pišući o životnim pothvatima, ispisao vlastitu autobiografiju.



Hrvatsko planinarsko društvo „Lipa“ i Narodno sveučilište Sesvete u petak, 19. svibnja s početkom u 19.30 sati pozivaju vas u Veliku dvoranu NS Sesvete na predstavljanje najnovije knjige Stipe Božića, legende planinarstva i alpinizma.
Nakon što je prije dva mjeseca bio posebni gost na putopisnom predavanju našeg Sesvećana Maria Celinića o osvajanju najviših vrhova svih kontinenata, Stipe će ponovno biti s nama u Sesvetama ovaj petak. 

Predstavit će nam svoju šestu po redu knjigu „Penjačevi zapisi”, specifičnu po tome što je u njoj, pišući o životnim pothvatima, ispisao vlastitu autobiografiju. Za razliku od prethodnih knjiga koje je Božić napisao, u ovoj nije naglasak na samom usponu na vrh, već u onome što treba savladati da bi se do tog vrha došlo te stoga obiluje životnim mudrostima.

Stipe Božić, čovjek koji je dva puta osvojio najviši vrh svijeta i boravio na najopasnijim područjima našeg planeta nije samo avanturist u planini. On je čovjek koji diše zajedno s planinom, on je dio nje. Zato dođite i poslušajte dio njegovih utisaka. Možda i vi osjetite poziv da krenete put planina ...

Penjačevi zapisi, nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi. Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.
Iz najave izdavača knjige:  V.B.Z. d.o.o


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account