VENI VIDI VICI, uz poziv svima na Kuzelin

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.9.2020. 16:14:01
VENI VIDI VICI, uz poziv svima na Kuzelin

Foto: Muzej Prigorja

Uz Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin, arheolog i povjesničar Muzej Prigorja Damir Fofić napisao je nekoliko crtica o rimskoj vojsci.



VENI VIDI VICI


Najpoznatije taktičke vojne formacije, koje su nadživjele Rimsko Carstvo, a koriste se i danas, jesu klin formacija i rimska kornjača. Klin formacija je bila iznimno učinkovita ofenzivna vojna formacija. Osmišljena je kako bi probila neprijateljske linije te zbunila njihovu konjicu. Legionari bi oblikovali oblik trokuta koji je usmjeren prema neprijatelju. Svaki vojnik bio je dovoljno blizu svom sljedećem suborcu u formaciji kako bi se mogli obraniti i zaštititi jedan drugoga. Glavno oružje koje su nosili bio je mač (lat. gladius). Kad bi zapovjednik izdao zapovijed cuneum formate, legionari bi formirali klin i napali neprijatelja. Vrh trokuta koji je usmjeren prema neprijatelju bio je sastavljen od najiskusnijih i najboljih vojnika. Takva koncentracija moći omogućavala je formaciji da zabije klin u neprijateljske snage koje su zatim proširene ostatkom klin formacije. Na taj način bi neprijateljske linije bile razbijene. Ova formacija je korištena kao taktika šoka.


Formacija kornjače (lat. testudo) predstavlja vrstu formacije štitnog zida koju su obično koristile legije tijekom bitaka, posebno opsada. Činili su je gusto zbijeni legionari koji su držali svoje štitove (lat. scutum) ispred, ali i iznad sebe na način da sebi i svojim suborcima daju maksimalnu zaštitu od neprijateljskih strijela i drugih projektila. Testudo je obično pružao zaštitu samo s prednje strane, ali su u nekim slučajevima legionari znali postavljati štitove na bokove i pozadinu tako da svojoj formaciji pruže potpunu zaštitu.


U Muzeju Prigorja čuvamo mnogobrojne pronađene metalne dijelove rimskog oružja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account