„Zapisano u genima“ - završna izložba u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2019. 17:42:34
Početak: 27.11.2019. 19:00
 „Zapisano u genima“ -  završna izložba u Muzeju Prigorja

Foto: Pozivnica

 Izložbenim ciklusom „Zapisano u genima“ HULULK i Muzej Prigorja predstavlja  iznimne umjetničke dvojce – oca Ivu Friščića i sina Danka Friščića, oca Alberta Kinerta i kćer Nadu Žiljak, oca Valerija Michielia  i kćer Leilu Michieli Vojvodu, odnosno oca Rudolfa Labaša i kćer Luciju Labaš.




Ciklus je zamišljen kao kompariranje kroz direktno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom.  Kroz samostalne izložbe predstavili smo četiri umjetnička para, objedinjujući ih ovom zajedničkom izložbom. Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima. Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Kolika je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom koji nije samo zanimanje,već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se „nasljednici“ ne poistovjećuju s poznatim roditeljima?


Izložbe će biti i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.


Izložbu realiziranu i novčanom potporom Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba smatramo od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu, a nama je bila čast imati priliku u našem izložbenom prostoru – galeriji Farof u Vugrovcu predstaviti  ih pojedinačno  tijekom godine, a objedinjene  zajedničkom skupnom izložbom u Muzeju Prigorja.


Djela naših iznimnih hrvatskih umjetnika, slikara Ive Friščića, Alberta Kinerta, Rudolfa Labaša i kipara Valerija Michielia osobno su odabrale njihove kćeri, odnosno sin, jer se i nalaze u njihovim privatnim kolekcijama i rijetko se imaju prilike vidjeti. Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima Danko Friščić, Nada Žiljak, Lucia Labaš i Leila Michieli uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski „izazov“. 


Izložba će biti upriličena u srijedu, 27. studenog s otvorenjem u 19 sati, u galeriji Kurija - Muzej Prigorja, Sesvete.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account