Trgovina se ubrzano digitalizira

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 14.10.2021. 12:11:22
Trgovina se ubrzano digitalizira

Foto: Tomislav RAdić

Trgovina se ubrzano digitalizira, a internetska trgovina postala je jedan od primarnih kanala prodaje, pa oni koji ne prate te trendove neće biti konkurentni istaknuto je na 33. konferenciji za proizvođače i trgovce "MAGROS 2021." u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore (HGK).



Ovogodišnji skup trgovaca i proizvođača bio je usmjeren  na povratak trgovine u normalno stanje, ali pod drugim uvjetima i okolnostima. Trgovina se, naime, oporavlja nakon koronakrize, ali se sektor neće vratiti na "staro normalno", jer će se promjene u navikama kupaca i modelima prodaje zadržati i ubuduće, istaknuto je na skupu.


Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher podsjetio je da je promet u trgovini na malo u 2020.pao za 5,8 posto u odnosu na 2019. ali je   popuštanje mjera dovelo do oporavka.


"U skladu s tim su i kretanja prometa u trgovini na malo tijekom 2021. godine, koji od veljače bilježi rast. U kolovozu je godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio 18,3 posto, a u razdoblju od siječnja do kolovoza promet u maloprodaji realno je viši za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani", kazao je Zaher, napominjući kako je oporavak trgovine na malo i nakon dobre turističke sezone u 2021., u kojoj je ostvaren promet od 70 posto iz 2019. još uvijek pod utjecajem niske prošlogodišnje baze.


Vezano uz on-line trgovinu, iznio je podatke Eurostata prema kojima je u 2020. čak 73 posto korisnika interneta na razini EU kupovalo online kanalom i to najčešće onih u dobi od 25 do 54 godine (njih 79 posto). U Hrvatskoj je 80 posto stanovnika u dobi od 16 do 74 godine koristilo internet, a od toga je, prošle godine, njih 55 posto kupovalo online kanalima.


Zaher vjeruje da povratka "na staro" u trgovini neće biti, jer su se navike potrošača promijenile.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman je istaknula kako je pandemija utjecala na sve aspekte života i ubrzala digitalizaciju.


"Prema Desi indexu za 2020., 40-ak posto naših građana kupuje on-line. To su brojke koje rastu, međutim u usporedbi s drugim zemljama EU-a još uvijek su dosta skromne", kazala je. Veseli pritom, kako je rekla, što naši građani preferiraju domaće web trgovine i što sve više tvrtki iskorištava prednosti online trgovine, pa ih 21 posto prodaje online, a 22 posto koristi cloud.


Osvrnula se i na uvođenje eura, napominjući kako se priprema zakonska regulativa za isticanje dvojnih cijena i etički kodeks za trgovce kojima će dati signal potrošačima da su cijene ispravno konvertirane.


Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mladen Malta se suglasio da se trgovina vraća u normalno stanje, ali u novim uvjetima, odnosno s izmijenjenim navikama potrošača. "Nije lako dugoročne prognozirati utjecaj krize na trgovine, navike kupaca su se promijenile. Poseban šok je doživjela maloprodaja, a naš je zadatak pomoći im da nastave s prilagodbom"- rekao je Malta.


Voditeljica Sektora trgovine HGK Tomislava Ravlić je također naglasila kako je pandemija kod kupaca stvorila neke nove navike, koje će se zadržati i ubuduće. "Oni koji su tijekom pandemije koristili internet kupovinu, to će nastaviti  i dalje, što znači da online trgovina postaje primarni kanal kupnje"- istaknula je.


Tomislava Ravlić je  također rekla, kako kod trgovaca to uz određene prednosti donosi i neke nove izazove, a to su prvenstveno jača konkurencija, veći troškovi oglašavanja, buka u komunikacijskom kanalu i konstantna promjena u načinu na koji potrošači kupuju.


Ravlić je kazala i kako se u online kupovini gubi trgovac, odnosno osoba koja može preporučiti proizvod i dati personalizirani savjet . 


Direktor i glavni urednik Suvremene trgovine Srećko Sertić istaknuo je da je covid-19 unio mnogobrojne promjene ne samo u tokove poslovanja, već i u način života, što se posebno snažno osjeća upravo u trgovini gdje je dodir potražnje i potrošnje, dakle trgovca i potrošača, najneposredniji. Stoga su, kako je rekao, promjene možda najsnažnije izražene upravo na tom području.


Iznio je podatak da je u 2020. ukupna europska e-trgovina porasla na 757 milijardi eura, što je 10 posto više od 690 milijardi eura u 2019.

"Prošla, 2020. bila je iznimna godina, obilježena pandemijom koronavirusom i posljedično važnom ulogom e-trgovine za društvo i gospodarstvo. Koronavirus dao je značajan poticaj prodaji e-trgovine, a nagli pad internetske prodaje u sektoru turizma i usluga pridonio je usporavanju ukupnog rasta", kazao je Sertić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.2.2024. 13:17:16

Create Account