Zagrebačkim (sesvetskim) obrtnicima lakši put do povoljnijih kredita

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.2.2021. 7:52:10
Zagrebačkim (sesvetskim) obrtnicima lakši put do povoljnijih kredita

Foto: OKZ

Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba potpisali su u četvrtak ugovor s Erste bankom oko dobivanja povoljnih uvjeta za kredit za olakšavanje poslovanja i opstanak samih članova – obrtnika. Pregovorima je ostvarena suradnja sa Erste bankom s kojom je  25. veljače 2021. godine potpisan ugovor za dobivanje kredita po povoljnim uvjetima.  Članovi Udruženja obrtnika grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb koji zadovoljavaju uvjete kreditne sposobnosti u skladu s internim aktima banke. Banka će odobravati kredite korisnicima kredita na temelju suglasnosti Povjerenstva Udruženja obrtnika grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb ali ni na koji način nije istima vezana prilikom donošenja odluke o odobravanju pojedinog kredita. 


Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije ima oko 24.000 obrtnika, a za ovakvu vrstu kredita zainteresirano je njih više od polovice. „Drago mi je da smo uspjeli doći do rješenja za naše obrtnike koje će kratkoročno riješiti trenutne probleme s kojima su suočeni. Vjerujem da je ovo pravi put na koji ćemo mi kao sustav izaći na tržište da pomognemo našim kolegama. Kroz sustav smo upoznati sa radom naših članova te tako možemo odmah procijeniti i dati suglasnost za dobivanje kredita te jamčiti za njega“, istaknuo je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.


Članovi mogu koristiti kredit za financiranje svih kratkoročnih potreba obrta te za trajna obrtna sredstva tj. financiranje tekućih (kratkoročnih) obveza koje nastaju u redovnim poslovnim aktivnostima, a odnose se na sirovine i materijal, zalihe, ostale proizvodne troškove, plaće te potraživanja od kupaca i opće troškove.  „Nesretne okolnosti u kojima smo se svi našli – COVID i potresi – nagnale su nas na ovu akciju kojom želimo pomoći našim obrtnicima. Mislim da je ovo dobar početak suradnje i da će obrtnici iskoristiti ovu priliku. U današnjem izazovnom vremenu, ovo je jedan od dobrih primjera kako sustav može pomoći svojim članovima“, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.


Krediti mogu biti kratkoročni za obrtna sredstva do 12 mjeseci i dugoročni za trajna obrtna sredstva do 24 mjeseca u iznosu do 40.000,00 kn.  Redovna kamatna stopa iznosi 2,75% godišnje, fiksna.  Kredite je moguće odobriti uz posebno založno pravo na depozitu Udruženja obrtnika Grada Zagreba u omjeru 1:1 (iznos kredita: oročeni depozit).  U svrhu odobrenja kredita obrtnicima, UOGZ i OKZ će dati založno pravo na vlastita financijska sredstva kao instrument osiguranja povrata kredita obrtnika.  „Ovaj ugovor nam je obaveza da radimo brže, bolje i jednostavnije na korist naših obrtnika. Kreditna linija namijenjena je za likvidnost i obrtna sredstva te se nadam da će, s obzirom na povoljne uvjete, biti značajnog interesa. Imamo snažan fokus na obrtnike i male poduzetnike od  kojih u svom poslovanju imamo 21.000, a njih 3.100 dolazi s područja Grada Zagreba. To nam je dodatan motiv za unapređenje suradnje i pružanje usluga koje zaista trebaju samim obrtnicima“, kazao je Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.


Uz tešku gospodarsku situaciju uslijed pandemije koronavirusa i dodatne probleme uzrokovane potresima, zagrebačkim je obrtnicima svaka pomoć prijeko potrebna. Ovo je jedna u nizu akcija kojima Komora i Udruženje pomažu svojim članovima da prebrode teško razdoblje koje je nadamo se iza nas, ali se reflektiralo na poslovanje obrtnika kao mikro i malih poduzetnika koje je najsenzibilnije na gospodarske krize.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.7.2024. 10:35:06

Create Account