Capak: Situacija s onečišćenjem zraka je bolja, ali nemojte boraviti na otvorenome

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.3.2020. 9:56:19
Capak: Situacija s onečišćenjem zraka je bolja, ali nemojte boraviti na otvorenome

Foto: HINA/ Daniel KASAP

Situacija oko onečišćenja zraka koje se u petak pojavilo u Zagrebu, danas je puno bolja, ali i dalje se ne preporučuju aktivnosti na otvorenome, izvijestio je u subotu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.
"Jučerašnja situacija je bila kritična, a danas je puno bolja, no svejedno ne preporuačujem nikome bilo kakve aktivnosti na otvorenome prostoru dok te lebdeće čestice zračnim strujama ne budu odnesene dalje na zapad", rekao je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Onečišćenje nema veze s aktivnostima u Hrvatskoj, već se radi o prekograničnom onečišćenju. 


Radi se o onečišćenju zraka sa lebdećim česticama prašine. S obzirom na to da su čestice sitne, mogu mogu dugo lebdjeti u zraku, a zračne struje nose ih na udaljena područja. Tako je onečišćenje došlo u Hrvatsku i susjedne zemlje te se širi dalje na zapad. 


"To su sitne čestice prašine promjera 10 i 2,5 mikrona.  Vrlo sitne čestiće koje ulaze u pluća, pa čak i u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a također je 2011., nakon velike studije Svjetske zdravstvene organizacije, dokazano da uzrokuju i kardiovasukalrne probleme", pojašnjava Capak. 


U petak su u nekoliko hrvatskih gradova bile zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera. 


Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.


Onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo bi biti znatno manje, procijenili su.


(Hina)Vezane vijesti
Ažurirano: 12.8.2022. 12:15:23

Create Account