Danas je Dan Europske unije, zajednice dijela europskih naroda kojoj pripada i Hrvatska

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.5.2023. 13:11:26
Danas je Dan Europske unije, zajednice dijela europskih naroda kojoj pripada i Hrvatska

Foto: EU parlament

Uz 9. svibnja, Hrvatskoj je posebno važan i datum 1. srpnja kada je 2013. godine postala ravnopravnom članicom EU-a.



Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”, njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije.


Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Tijekom tog dana odvijaju se aktivnosti i festivali koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.


Hrvatska je nakon desetak godina izražavanja želje, traženja i usvajanja novih pravila, te prilagodbe svojih zakona pravnoj stečevini Europe konačno uspjela u svom naumu, te 1. srpnja 2013. godine postala tada 28. članicom Europske unije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2023. 11:47:03

Create Account