Dani rudarske greblice

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 2.7.2022. 12:00:14
Dani rudarske greblice

Foto: Plakat

Kulturno-umjetničko društvo "Oštrc"  organizira 36. Dane rudarske greblice  u Rudama kod Samobora, 2. i 3. srpnja 2022.



Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže  u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda  zaposlenim u rudnicima bakra i željeza taj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada. 

Priprema kolača proglašena je 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od  prošle godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. 

Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 2. i 3. srpnja. Subotnji  program počinje Gastro susretima ispred Rudnika Sveta Barbara od 15 sati, na kojima se može kušati  jela koja će spravljati vatrogasci iz Komiže, Buzeta, Drniša, Zasadbrega i Ruda. U popratnom programu predstavit će se udruga „Budi dobro“ i projekt „Zajedno činimo dobro“. U večernjem programu održat će se projekcija nagrađivanog arheološko - dokumentarnog filma „Vučedol Partridge“, dijelom snimanog  i u Rudama, dok će u zabavnom programu nastupiti Roko Vušković. 

Nedjelja je rezervirana za radionice,  igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika Sveta Barbara od 11 do 17 sati, a uz radionicu izrade greblice,organizira se i  potraga za blagom, kovačnica i gipsaonica  i predstava Teatra Puna kuća „Ogledalce, ogledalce“.

Poslijepodnevni dio održat će se na igralištu u samom centru Ruda, gdje će od 17:30 nastupiti TD „Kerest“ iz Svete Nedelje, nakon čega počinju folklorni susreti koji će trajati  do 20 sati. U 20 sati slijedi proglašenje najbolje greblice. Svi zainteresirani svoju greblicu mogu donijeti na rukometno igralište, u protvanu, između 17:30 i 18:30. U zabavnom dijelu programa nastupit će grupa Panorama.

Manifestacija dobila je veliki zamah 2012. godine otvaranjem Rudnika Sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude može iskoristiti i za obilazak Rudnika. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account