Hrvatski i slovenski ronioci zajedno s djecom iz Ukrajine, Hrvatske i Slovenije čistili Jadransko podmorje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.6.2024. 15:30:15
Hrvatski i slovenski ronioci zajedno s djecom iz Ukrajine, Hrvatske i Slovenije čistili Jadransko podmorje

Foto: Plava Promocija

Ronioci su tijekom akcije čistili Luku Piran, Luku Savudrija, dok su djeca s roniocima čistila podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože.Održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja „Čišćenje bez granica – IX. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola“ u kampu Veli Jože Savudrija u kojoj je sudjelovalo više od 80 ronioca iz Hrvatske i Slovenije te više od 50 djece iz Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije, a akciji su s priključili i gosti, ukrajinski veterani u sklopu programa resocijalizacije koji se provodi u kampu Veli Jože.


Eko patrola „Čišćenje bez granica – IX. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola“ provodila se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“ te Grada Umaga i Grada Pirana.


„Jadransko more kao zatvoren ekosustav izuzetno je podložno zagađenju, primarno s kopna od kuda dolazi 80% onečišćenja. Plastika i mikroplastika je pri tome vrlo štetna jer značajno utječe na biološku raznolikost Jadrana kojeg čini preko 7000 različitih vrsta, od kojih je značajan udio endema. Tu je još uz pojavu većeg broja invazivnih vrsta i zakiseljenja mora i problem eutrofikacije izazvan masivnim turizmom i ispuštanjem hranjivih tvari kroz otpadne vode i ispiranje poljoprivrednih površina. Zato je izuzetno važno senzibilizirati najmlađe uzraste o potrebi čuvanja mora od onečišćenja kroz ovakve i slične akcije kako bismo svi skupa očuvali ovaj izuzetno vrijedan ali osjetljiv resurs„ istaknuo je Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“.


U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovala su djeca iz Gline, zatim djeca iz OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba s nagradnog natječaja podružnice Vladimir Nazor, djeca iz Slovenije i djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Istarske županije uz podršku Crvenog križa Buje.


U akciji su sudjelovali pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike, a ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut je istaknuo kako je temeljna zadaća sustava civilne zaštite zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša, Ravnateljstvo civilne zaštite rado podržava ovakve akcije u ljudstvu i logističkoj potpori koje imaju za cilj čišćenje podmorja.


Zamjenik gradonačelnika grada Umaga, Mauro Jurman, istaknuo je kako Grad Umag sa zadovoljstvom podržava ekološke akcije čišćenja podmorja, a posebno što što ova akcija ima i vrlo važan edukativan učinak te potiče djecu na odgovoran odnos prema moru i prirodi.


Podžupan Občine Piran, Robert Fakin naglasio je važnost kontinuiranog provođenja ovakvih zajedničkih akcija čišćenja podmorja s ciljem očuvanja ljepota podmorja i smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa. Događaju su prisustvovali i potpredsjednik Slovenske potapljaške zveze, Matko Mioč, Egon Štibilj, civilna zaštita Republike Slovenije, ravnatelj Crvenoj križa Buje, Hrvoje Kovačević te izvršni direktor UNBROKEN fondacije iz Lavova, Oleksandr Kobzarev.


Ronioci su tijekom akcije čistili Luku Piran, Luku Savudrija, dok su djeca s roniocima čistila podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, a Petar Ventin, poveljenik PGD Piran se zahvalio roniocima vatrogascima iz Kopra i Pirana koji su dali veliki obol ovoj eko akciji te izvukli iz mora krupni otpad, plastiku, boce i gume.


Tijekom tri dana trajanja akcije djeca su imala jedinstvenu priliku sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru i edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem.

„Kamp Veli Jože  izvanredna je destinacija za okupljanje djece i mladih, te je prepoznat više od 60 godina, a skrbi i brine o djeci u različitim spektrima njihova života i interesa, djeca nisu samo vezana uz školu nego i vrijeme kada negdje provode različite aktivnosti. Izuzetno nas raduje što se ova akcija održava u našem kampu gdje djeca imaju priliku učiti o važnosti očuvanja okoliša. Kamp Veli Jože prilagođen je prirodnom okolišu, od velikog je značaja za djecu, a ujedno i vrlo ugodno mjesto za opuštanje i odmor. “, rekao je Ivan Papac, voditelj kampa Veli Jože.

Podršku akciji pružili su JVP Umag, PGD Piran, PGD Sevnica, RIS Kutina, AdriatiCro Zagreb, Moto klub Specijalne policije iz Domovinskog rata, te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ove godine ekološkoj u akciji čišćenja podmorja sudjelovali su posebni gosti, ukrajinski veterani u sklopu programa resocijalizacije koji se provodi u Kampu Veli Jože, a koji podržava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

„Projekt resocijalizacije ukrajinskih veterana jedan je od projekta koje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske provodi s OCD, te smo izuzetno zadovoljni s njegovom provedbom, a posebno učincima za njegove korisnike, ukrajinske branitelje. Ukrajina je jedna od programskim država u kojoj Republika Hrvatska i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske provodi svoje razvojne i humanitarne projekte, te osim ovoga provodimo još nekoliko projekta u Ukrajini. Današnja akcija spoj je sporta, ekologije i psihoterapije gdje ukrajinski branitelji te hrvatska i ukrajinska djeca čiste hrvatsko podmorje. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će i ubuduće nastaviti podržavati ovakve hvalevrijedne projekte.“, rekla je Martina Mihovilić Vračarić, opunomoćeni ministar Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.


Medijski pokrovitelji ekološke akcije čišćenja podmorja su Morski.hr, Scubalife.hr, Gorgonija.com, a veliki obol i nesebičnu pomoć u realizaciji same akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield Boats.Vezane vijesti
Ažurirano: 20.7.2024. 13:47:44

Create Account