Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 22.4.2022. 12:54:59
Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Foto: Neven Jurjak

Istrijani briljirali na Vinistrinom međunarodnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića i 13. Svijetu malvazija. 



 Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. okitila se s dvije titule na 13. Svijetu malvazija održanom u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna. Najbolja je malvazija na svijetu u novoj kategoriji Best in Show, kao i  šampion u kategoriji odležanih malvazija. Uz to poznato istarsko ime iz Momjana, slavi i obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Njihovo vino šampion je u kategoriji svježih malvazija.  


„Iza ove titule puno je uloženog truda. Mora se paziti na svaki detalj u vinogradu i u podrumu, a najvažnije je da nikad ne odustajete i ne ostavljate posao za sutra. Iako smo prošle godine na ovom ocjenjivanju osvojili zlato, nisam se nadao ovoj tituli.“, istaknuo je Franco Dešković, koji uz braću Đulijana i Maurizija vodi obiteljsku vinariju.

Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova dobio teran iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška, a prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja su osvojila 95 i više bodova. Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu:  Bruno Ferenac za  malvaziju 2021., Pilatu za malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za malvaziju Grand Cru. Ovim odličjem okitili su se i San Salvatore muškat 2017. Benvenuti vina iz Motovuna, talijanski Le Solane 2008., vinarije Mossi 1558 i slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper. 

 

Uz sedam platinastih odličja osvojene su 152 zlatne i 36 srebrnih medalja, dok će ostali proizvođači dobiti diplome. Još je 16 zlatnih medalja osvojeno za jaka i alkoholna pića, a ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo je 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.


Na Vinistrinom ocjenjivanju ponovo su pali rekordi! Nikad veći broj malvazija, čak 273 uzorka iz deset zemalja (Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije), ali i nikad veći boj ocjenjivača, njih 70 iz 15 zemalja. U Poreč je stiglo 35 uzoraka jakih alkoholnih pića, također najveći broj do sada. S malvazijama i jakim alkoholnim pićima na Vinistrino međunarodno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 565 uzoraka.


„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su se šampionskom titulom uz etablirane vinare okitila i nova mlada imena. Upravo im je Vinistrino ocjenjivanje, ali i sama izložba vina odskočna daska“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre. Dodaje kako su ovi odlični rezultati istarskih vinara najbolja najava 28. Vinistre, koja se od 6. do 8. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.4.2024. 16:08:34

Create Account