Makovac: 'Kazne ribarima - dio predizborne kampanje u Sloveniji'

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2018. 10:01:53
Makovac: 'Kazne ribarima - dio predizborne kampanje u Sloveniji'

Foto: Ilustracija

Kako će završiti rat prekršajnim prijavama između Hrvatske i Slovenije zbog nepoštovanja crte razgraničenja u Savudrijskoj vali? Kako se u trenutačnoj situaciji trebaju ponašati naši ribari? Tko će platiti kazne koje im je poslala Slovenija? O tome su u emisiji 'U mreži Prvog' govorili državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, savudrijski ribar Diego Makovac i doktor međunarodnoga prava Ljubo Runjić, objavio je HRT.


Makovac i supruga dobili su 13 kazni, ukupno 6.500 eura, a u njima piše da je riječ o ilegalnom prelasku granice. Rekao je da su dobili obavijest da će i drugim ribarima stići još kazni. On kazne ne namjerava platiti, rekao je da ih je proslijedio nadležnom ministarstvu i sada čeka što će se dogoditi i kako će se to sve riješiti. Dodao je da nije očekivao da će Slovenija uistinu slati kazne, vjerovao je da će RH i Slovenija sve dogovoriti radi dobrosusjedskih odnosa, također vjeruje da je slanje kazni dio predizborne kampanje. 


Makovac je, nakon što su mu jučer stigle kazne, tražio sastanak s resornim ministrom, no još nije dobio poziv, očekuje da će danas dobiti neke informacije. 


Metelko-Zgombić je rekla da su Sloveniju stalno pozivali da bude suzdržana i ne ostvari svoje najave. 'To nije dobro, time ona krši dogovor o izbjegavanju incidenata i pokušava jednostrano primijeniti arbitražnu odluku iako i sama zna da nema nikakve mogućnosti jednostrane primjene. Najgore je što to pokušava preko leđa hrvatskih ribara, to je neeuropsko ponašanje koje je zaista neprihvatljivo', dodala je. 


Naglasila je da premijer i Vlada ostaju pri svemu što su do sada govorili - ribari se više zbog toga ne trebaju brinuti jer im je rečeno da ako slovenska strana ostvari svoje prijetnje, trebaju taj papir koji su dobili proslijediti lokalnoj policiji, tada će hrvatske institucije pogledati o čemu je riječ i pripremiti pravi odgovor na to. 


'Poduzet ćemo mjere za koje smatramo da su potrebne i na način kao što smatramo da je potrebno. I dalje ćemo u potpunosti stajati uz naše ribare i biti im na usluzi. Poduzet ćemo sve što je potrebno da te kazne ne budu izvršene, dodala je. 


Runjić je rekao da slovenska policija provodi svoje zakone, nedavno su izmijenili niz zakona i uskladili svoju granicu, oni izvršavaju svoj posao, ali i hrvatska policija ima pravo provoditi hrvatske zakone i propise te upućivati kazne slovenskim ribarima. 


'Došli smo u situaciju da se sve prelama preko leđa ljudi koji tamo žive, koji žive od ribarenja. To nije dobar put, postoji dogovor između RH i Slovenije da neće biti incidenata, Slovenija je prva započela pa Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego da sukladno međunarodnom pravu uzvrati jednakom mjerom i njihovim ribarima šalje kazne. Upitno je koliko će to zaista doprinijeti rješavanju ovoga spora. Hrvatski ribari ne bi trebali plaćati kazne, i dalje trebaju slobodno loviti do sredine Savudrijske vale jer u suprotnom, kada bi plaćali kazne, priznali bi arbitražnu presudu koju RH ne priznaje, dodao je. 


Makovac je rekao da će oni i dalje ribariti do crte sredine dok se problem granica ne riješi. Metelko-Zgombić se slaže da hrvatski ribari trebaju i dalje ribariti ondje gdje su do sada, a smatra da ovaj rat prijavama može trajati neko vrijeme. Dodala je kako postoje načini da se ribari zaštite, a ovo će biti samo jedan od neuspjelih pokušaja pritiska, bez dogovora neće biti ni granice ni rješenja, što prije slovenska strana to shvati, bit ćemo bliže konačnom rješenju. 


Runjić smatra da ovo može trajati u nedogled, pogotovo zato što slijede slovenski izbori u lipnju i oni će se time dodatno koristiti za radikaliziranje situacije i pokušaj provedbe arbitražne presude. Govorio je o međunarodnom pravu i odluci RH da izađe iz procesa koji je ipak doveden do kraja. 'Mi ne priznajemo presudu, ali nažalost velik dio međunarodne zajednice smatra da je presuda valjana, tako da je RH treba provesti iako je i sam sud utvrdio da je prekršeno međunarodno pravo. Ali sama ta presuda nije predvidjela nikakvu sankciju za Sloveniju, tako da je to loša poruka', dodao je. 


Govoreći o jednostranoj primjeni presude, Runjić je rekao 'da to ne postoji, sve ostaje na dijalogu dvije zemlje, Slovenci mogu prijetiti koliko žele, ali to neće doprinijeti rješavanju ove pat-pozicije'. 


Makovac smatra da situaciju treba riješiti pametno i dogovorom. Misli da bi se problem mogao riješiti posebnim režimom ribarenja u Savudrijskoj vali, predložili su to Slovencima, ali oni to nisu htjeli prihvatiti. Dodao je da su i ribare pozvali na sastanak, ali dobili su negativan odgovor.

Metelko-Zgombić je naglasila da postoji prostor za razgovor i dogovor sa Slovencima, ali za to je potrebna politička volja obiju strana. Rekla je da kada jednom utvrdimo granicu, tada ćemo moći potvrditi međusobna ribolovna prava.

Runjić je rekao da arbitraža može biti kvalitetan temelj za daljnje razgovore. Ponovio je kako je Hrvatska u njoj dobro prošla, Slovenija je najveći gubitnik, posebice ako se pogleda kopnena granica, mi smo jedino izgubili u Piranskom zaljevu.


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.1.2018. 23:09:24

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account