Od gripe umrlo 45 osoba, 28.664 oboljelih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2019. 11:25:25
Od gripe umrlo 45 osoba, 28.664 oboljelih

Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj je od posljedica gripe i njezinih komplikacija do sada umrlo 45 osoba, a službeno je registrirano 28.664 oboljelih. Liječnici upozoravaju da je sezona epidemije gripe na vrhuncu te da bi broj oboljelih postupno trebao početi padati.Najveći broj oboljelih je u Zagrebu te županijama Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj. 


Broj prijava oboljelih od gripe u 4. tjednu je za oko 3500 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u prethodnih 6 sezona. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 
Osim po intenzitetu oboljevanja, ova sezone se razlikuje od prethodne u vrsti cirkulirajućih virusa gripe. Ove sezone izrazito dominira virus gripe A H1pdm09, dok je prošle sezone prevladavao virus gripe tip B, linija Yamagata. Tako je prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 4. tjednu bilo 60 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97 %). Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava AH1pdm09 (95 %).


Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama na europskom području bilježi se daljnji porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji sa izuzetkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visoki intenzitet. Kao i u Hrvatskoj, i u većini drugih europskih zemalja prevladava virus gripe AH1pdm09.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2021. 11:06:49

Create Account