Odabrani najbolji srednjoškolci na natjecanju u govorništvu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 28.4.2017. 17:33:12
Odabrani najbolji srednjoškolci na natjecanju u govorništvu

Foto:

U finalnom dijelu natjecanja u govorništvu #PrvaGeneracija, održanom u petak su u Hrvatskom saboru najbolje govore o Globalnim ciljevima održivog razvoja održali Katarina Topić iz zagrebačke 7. gimnazije, Anđelina Knežević iz riječke Salezijanske klasične gimnazije i Matea Pujić iz zagrebačke Upravne škole.


Riječ je o globalnoj inicijativi švedske vlade koje u Hrvatskoj provodi veleposlanstvo Švedske, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a kojoj se pridružilo više od 50 srednjih škola iz Hrvatske, izvijestilo je veleposlanstvo Švedske

Na temelju materijala koji su za projekt izradili akademik Ivo Šlaus i Diana Tomić, profesori mentori u školi su proveli edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva, nakon čega su učenici pripremili govore na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda.

Uvjete za ulazak u polufinale ispunilo je 86 učenika iz 36 srednjih škola, a peteročlani žiri je odabrao desetoro koji su u Hrvatskom saboru držali govore o ublažavanju posljedica klimatskih promjena, rodnoj ravnopravnosti, očuvanju bioraznolikosti, kvaliteti obrazovanja i iskorjenjivanju siromaštva.

Od osnutka 2016. godine Inicijativa je obuhvatila nekoliko milijuna djece i mladih iz petnaestak zemalja, a hrvatski srednjoškolci pridružili su im se ove godine.

Inicijativa je pokrenuta s ciljem podizanja razine svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015.


Među deset učenika finalista iz Hrvatske bili su Stella Dumenčić iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Ana Marija Ferenčak iz Srednje škole Ivan Seljanec u Križevcima, Ivan Katić iz Ekonomske škole Požega, Tara Knežević iz koprivničke Gimnazije Fran Galović, Anđelina Knežević iz Salezijanske klasične gimnazije, Domagoj Obadić iz Graditeljske i prirodoslovno rudarske iz Varaždina, Matea Pujić iz zagrebačke Upravne škole, Lucija Rukavina iz Srednje škole Čazma, Katarina Topić iz 7. gimnazije u Zagrebu te Alen Žigić iz vinkovačke Veterinarske škole Andrija Štampar.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.5.2024. 18:01:41

Create Account