Održana konferencija Graševina Croatica u Osijeku: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.5.2022. 16:40:43
Održana konferencija Graševina Croatica u Osijeku:  „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

Foto: Promo

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku, 27. svibnja 2022. godine održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, o razvoju  i pozicioniranju graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte.



Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija ”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.


„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. “, naglasila je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, koja je  na  konferenciji bila  i izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković.


„Povezujemo vino i turizam. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost  vinu. Vidimo to na primjeru Istre kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner u projektu . Vino je jedan od glavnih sadržaja u turističkoj ponudi u destinaciji.“ rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je  ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija.


Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice  je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna suradnja svih od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

 

Sudionike konferencije pozdravili su zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragan Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio. 


Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja,  vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „Kamo ide vinska Hrvatska“ dali su  domaći i inozemni stručnjaci  u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.


Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.


„Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“,  istaknuo je Marijan Knežević iz  Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.


„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali moramo se najviše uzdati u sebe i  puno uložiti financija i vremena i sebe da  i edukacija i prodaja daju rezultat “, rekla je je enologinja Ivana Nemet, ističući  nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.


„Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao vinski stručnjak Saša Špiranec.


Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.


Tijekom trajanja konferencije sudionici su mogli kušati vrhunske graševine koje su predstavili vinari  Slavonije i hrvatskog Podunavlja. 


Program je završen s Večeri vina i umjetnosti te posjetom vinskoj Baranji i erdutskom vinogrju . 

Osvrnuvši se na postignuto u posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 16:33:06

Create Account